2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Határátlépési díjat vezetnének be a spanyolok

2013. augusztus 6., kedd 10:30, frissítve: szombat 13:34

A spanyolok ötven eurós hátárátlépti díjat vezetnének be a gibraltáriakkal szemben, amelyet ki- és belépéskor is megfizettetnének. A madridi kormány szerint erre azért van szükség, mert Gibraltár mesterséges zátonyt épít a víz alatt, amivel akadályozza a spanyol halászatot. A spanyolok a határátlépésből befolyó pénzből kompenzálnák a halászokat.

A partinak vége – jelentette ki a spanyol külügyminiszter egy lapinterjúban, arra utalva, hogy Gibraltárral szemben elnéző volt az előző szocialista kormányzat. A jelenlegi kabinet ötven eurós hátárátlépti díjat vezetne be a gibraltáriakkal szemben és átfogó adóhatósági vizsgálatra számíthatnak azok, akiknek Spanyolországban ingatlanuk van. A ráadást pedig az jelentené, hogy a jövőben nem használhatnák a spanyol légteret a szigetre tartó járatok és adót vetnének ki az online fogadási irodák és játéktermek bevételére. A feszültség Spanyolország és Gibraltár között 10 napja kezdődött, amikor a sziget hajói betontömbökből építettek mesterséges zátonyt a tengerbe. A spanyol kormány szerint ez gátolja a spanyol halászok munkáját.

„Vitán felül áll, hogy voltak megbeszélések. A spanyol kormány mindenkivel tárgyal, de az elsődleges dolog a betontömbök eltávolítása lenne, amivel a halászok újra tudnának dolgozni. Az ellenőrzések a határátkelőn olyan intézkedés, amiről írásos megállapodás van, és ami annyit jelent, hogy a kormány ellenőrzi a csempészetet és a csalást” – jelentette ki  az andalúz területi önkormányzati képviselő.

A brit miniszterelnök szóvivője közölte, hogy David Cameron komolyan aggódik a spanyol tervek miatt, a gibraltári kormányzó pedig azt mondta, hogy a spanyolok úgy viselkednek, mint Észak-Korea. Gibraltár az európai bizottságnál is tiltakozott, mert szerintük a spanyol határellenőrzések sértik az uniós szabad mozgás elvét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!