2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 22:50

Hatalmas összegből fejlesztené hadseregét Ukrajna

,

2014. augusztus 24., vasárnap 12:28, frissítve: szerda 09:23

Kórházat ért találat Doneckben az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták közti harcokban. A támadásban senki nem halt meg, a betegeket a pincékbe menekítették. A tüzérségi akcióban megrongálódott a Sahtar Doneck futballcsapatának stadionja is. Luhanszk megyében pedig ukrán deszantosokra nyitottak tüzet a szeparatisták. Sajtójelentések szerint a kommandósokat elárulták, hiszen a felkelők előre tudták a katonák földet érésének helyszínét és idejét. A szakadárok elleni harc miatt 3 milliárd dollárral, vagyis több mint 700 milliárd forinttal fejlesztené a hadsereget 2017-ig az ukrán elnök.

Kijevben katonai díszszemlével ünnepelték az ország függetlenségét. A Majdanon a népviseletben megjelent tömeg, és az ország vezetői előtt páncélosok és katonák vonultak fel, köztük 120-an olyanok, akik megjárták a keleti frontot. Ukrajna 1991-ben augusztus 24-én vált ki az akkori Szovjetunióból, de sok ukrán szerint az ország azóta sem független. Az ukrán elnök beszédében haderő-fejlesztési programot jelentett be.

– Bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk védeni országunkat. Világos, hogy Ukrajnát a belátható jövőben, sajnos, folyamatos katonai fenyegetés éri. Meg kell tanulnunk nem pusztán együtt élni ezzel, hanem azt is, hogy mindig felkészültek legyünk az ország függetlenségének megvédésére. Év végére több milliárd hrivnya áll rendelkezésre fegyverekre és katonai felszerelésekre – fogalmazott Petro Porosenko.

Az ukrán hadsereg vezérkara többször kevesellte a pénzt, amit a kelet-ukrajnai Donecket és Luhanszkot ellenőrzése alatt tartó oroszbarát szakadárok elleni harchoz biztosítottak. Kijev most három év alatt 700 milliárd forintnak megfelelő összegből vásárol harci repülőgépeket, helikoptereket és hadihajókat. Az ENSZ becslése szerint április óta az összecsapásokban kétezren haltak meg.

Doneckben a szakadárok ünnepeltek. A tömeg előtt vonultatták fel a harcokban foglyul ejtett ukrán katonákat.

A Vatikánban hívek tízezrei előtt Ferenc pápa Ukrajnáért és a konfliktus áldozataiért imádkozott. A katolikus egyházfő sajnálattal jegyezte meg, hogy a feszültség és a konfliktus nem akar véget érni az országban, ahol a civil lakosság sokat szenved emiatt.

– Levelet kaptam egy ukrán püspöktől, aki minden fájdalmukról beszámolt. Imádkozzunk együtt a szűzanyához a szeretett Ukrajnáért az ország nemzeti ünnepén – fogalmazott a pápa.

Jövő héten Minszkben tárgyal a konfliktus megoldásáról Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán kollégájával. Bár Porosenko a békéről szeretne egyeztetni, a német kancellár szerint nem várható jelentős áttörés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!