2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Háromszor is olcsóbb: áprilisban a gáz ára csökkenne

2014. január 25., szombat 20:56, frissítve: vasárnap 10:35

Háromlépcsős rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz–KDNP – ezt Rogán Antal jelentette be. Ennek alapján a gáz ára már április 1-jétől, 6,5 százalékkal mérséklődhet, ősszel pedig az áram és a távhő is olcsóbb lesz. A fidesz frakcióvezetője közölte azt is, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítványuk is elkészül még a parlamenti választásokat megelőzően, de azt javasolják, hogy arról a választók döntsenek majd április 6-án. Rogán Antal hangsúlyozta: ha a Fidesz–KDNP megnyeri a választást, akkor az Országgyűlés azonnal elfogadhatja az előterjesztést, ha azonban a Gyurcsány-koalíció kerül kormányra, visszatér a nyereségérdekelt közműszolgáltatás.

Harmadik alkalommal csökkennek a háztartások terhei 2013 óta. Ezúttal három lépésben. A gáz ára április 1-jétől 6,5, az áram ára szeptember 1-jétől 5,7, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal mérséklődhet. Az erről szóló törvényjavaslatról februárban dönt az Országgyűlés. A Fidesz frakcióvezetője szerint 2010 előtt is lett volna lehetőség csökkenteni a rezsit, de a Gyurcsány–Bajnai-kormányok nem ebben voltak érdekeltek. Rogán Antal szerint ezért bírálja az ellenzék a rezsicsökkentést. Az Orbán-kormány viszont nem fogadja el azt, hogy a közműszolgáltatók extraprofitot termeljenek az emberek kárára. Rogán Antal elmondta, jelenleg a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés több mint 40 százalékát, és a legolcsóbb villamosenergiát állítja elő az országban. Így az atomerőmű tervezett bővítése egyúttal biztosíték a rezsicsökkentés folytatására.

A KDNP frakcióvezetője szerint a családokat a rezsicsökkentés mellett a január elsejétől életbe lépő új családtámogatási rendszer is segíti. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője bejelentette azt is, hogy a gáz, az áram és a távhő árának újabb csökkentése mellett a többi közszolgáltatásnál a piaci viszonyok átrendeződése után lesz lehetőség további díjmérséklésre.

Budai: Kampányízű az újabb rezsicsökkentés

Az MSZP szerint kampányízű a Fidesz újabb rezsicsökkentése. A szocialisták szóvivője azt mondta: ennek ellenére megtartanák, de igazságosabbá tennék az intézkedést. Konkrét lépéseikről azonban semmit sem tudott mondani Budai Bernadett. „Három lépcsőben tervezi a Fidesz ezt a módosítást. Ebből kettő nagyon közel esik két választáshoz. Vak az, aki nem látja, hogy egyértelműen a választópolgárok megnyerése miatt időzítette így a rezsicsökkentést a Fidesz. Ettől függetlenül egy következő kormány is megtartaná” – tette hozzá az MSZP szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!