2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Háromnapos katonai akció indulhat Szíria ellen

2013. augusztus 28., szerda 08:40, frissítve: szerda 17:49

Mérsékelt légicsapást tervez az Egyesült Államok Szíria ellen. Barack Obama és a brit kormányfő néhány napon belül másodszorra egyeztetett telefonon a katonai beavatkozásról. Obama elnök még nem döntött az akció megindításáról, a brit parlament pedig holnap vitázik a kérdésről. lapértesülések szerint Bassár el-Aszad szír elnök Teheránba repült, hogy az esetleges amerikai csapásra adandó szíriai válaszról tárgyaljon az iráni vezetőkkel.

Az Egyesült Államok alelnöke biztos abban, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert használt. Joe Biden veteránok előtt azt közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere alapvető nemzetközi normát sértett meg. „Vegyi fegyvert használtak. Mindenki elismerte, hogy használtak. Senki sem kétli, hogy ártatlan férfiak, nők és gyerekek estek áldozatul a vegyi támadásnak Szíriában. És nem kétséges az sem, hogy ki a felelős a vegyi fegyverek ezen szörnyű alkalmazásáért: a szíriai rezsim. Tudjuk, hogy csak nekik lehet ilyen fegyverük, már többször is használták korábban, és ahelyett, hogy azonnal odaengedték volna az ENSZ ellenőreit, a kormányerők folyamatosan bombázták a helyszínt és öt napig akadályozták a vizsgálatot” – mondta Joe Biden.

Az NBC hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: már csütörtökön megindulhat a katonai akció, ami várhatóan három napig tart majd. A Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama elnök még nem döntött az akció megindításáról, de az amerikai és brit csapatok a Földközi-tengeren már készen állnak egy esetleges katonai akcióra a térségben. A támadás megindításhoz a brit miniszterelnöknek a parlament döntésére lesz szüksége. Ezért David Cameron csütörtökre összehívatta a parlament alsóházának rendkívüli ülését. Brit katonai elemzők már elkészítették a lehetséges célpontokat is. E szerint a tengerről indított Tomahawk robotrepülőgépek és bombázók szíriai vegyifegyvergyárakat, illetve -raktárakat, valamint a damaszkuszi nemzetközi repülőteret és a főváros légibázisát vehetik célba.


A készülő támadás miatt az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma már különgéppel menekíti állampolgárait az arab országból. Az egyik géppel hatvanan érkeztek, az utasok fele gyerek volt.

Közben libanoni lapértesülések szerint Bassár el-Aszad állítólag családjával és kormányának több tagjával együtt Iránba utazott. El-Aszad látogatásának feltehetőleg az a célja, hogy az esetleges amerikai csapásra adandó szíriai válaszról tárgyaljon az iráni vezetőkkel.

Szakértők szerint minden adott az akcióhoz

Nagy-Britannia határozat-tervezetet terjeszt be ma az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. Elfogadása esetén a BT felhatalmazást ad a civilek védelméhez „szükséges intézkedések” megtételére – közölte David Cameron brit kormányfő. Szakértők szerint egyébként napokon belül megindulhat a Szíria elleni légitámadás. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azt mondta: minden feltétel adott a csapás megindításához. A hadműveletekben várhatóan 27 ország vesz részt.

„A jelenlegi helyzetben a Nyugat abból indul ki, hogy nem akar emberveszteséget, ezért ténylegesen pilóta nélküli repülőgépekkel, ezek különböző fajtájával, drónokkal, egyebekkel próbálják Szíriában a megfelelő célpontokat bombázni. A célpontok kijelölésénél a titkosszolgálatok döntöttek, illetve a Szíriában működő különböző felkelőcsoportok mondták meg, hogy szerintük mit kell bombázni. Túloldalról, Jordánia felől pedig a háború első pillanatában átdobnak, de már több százat átdobtak, különlegesen képzett arab erőket. Ezeket a britek, franciák, amerikaiak és részint egyéb titkosszolgálatok speciális egységei képezték ki, és ezek kommandókként működnek, meghatározott politikai és katonai célokat fognak támadni. Máshogy fogalmazva Aszad közvetlen munkatársai és vezetési pontjai ellen fogják őket bevetni” – mondta Nógrádi György.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!