2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Halottak és túszok a körbevett telepen

2013. január 18., péntek 16:53, frissítve: péntek 18:40

Algériában továbbra is 30-40 külföldit tartanak fogva iszlamista túszejtők, a British Petrol földgáztelepén. David Cameron brit miniszterelnök szerint az algériai hadsereg velük is csak utólag közölte, hogy megpróbálták kiszabadítani a túszokat, de a tűzharcban több külföldi és algériai túsz meghalt, és a földgáztelepet sem tudták visszafoglalni. Azt nem tudni pontosan, hogy az akciónak hány halottja volt és a terroristáknak még hány túszuk van.

A brit BP, a norvég Statoil, illetve az algériai állami olajvállalat közös üzemét az al-Kaidához köthető iszlamista fegyveresek támadták meg, és foglyul ejtették az ott dolgozó munkásokat. A telepen az algériaiak mellett többek között amerikaiak, franciák, írek, japánok, norvégok és románok is dolgoztak. Ennek ellenére az algériai vezetés a külföldi kormányok tájékoztatása nélkül próbálta meg kiszabadítani a túszokat. A hadsereg akciója azonban balul sült el, az iszlamisták több külföldi és algériai fogvatartottat megöltek. Az áldozatok pontos számát nem tudni, de eredetileg több mint negyven külföldi túsz volt, és egyelőre csak néhányan szabadultak ki. A brit kormányfő mára tervezett, a brit uniós tagság jövőjéről szóló beszédét is elhalasztotta a túszdráma miatt. „Csalódottak vagyunk, hogy az akcióról nem értesítettek előre minket, ennek ellenére minden technikai eszközzel készek vagyunk segíteni az algériai vezetésnek. Megértőnek kell lennünk, hiszen az algériai kormányra óriási fenyegetést jelentenek a szélsőséges iszlamista terroristák. Figyelembe kell vennünk, hogy a túszok közvetlen életveszélyben voltak” – nyilatkozta David Cameron brit kormányfő.


Az algériai belügyminiszter szerint a fegyvereseket az al-Kaida egyik észak-afrikai vezetője irányítja. A támadás oka az volt, hogy Algéria engedélyt adott Franciaországnak légtere használatára a szomszédos Maliban működő muszlim szélsőségesek elleni akciókban. A túszdráma miatt sokan attól félnek, hogy a francia szerepvállalás miatt több támadás is várható nyugati célpontok ellen Afrikában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!