2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Hallgatói lista: felfüggesztette a HÖK működését az ELTE rektora

2013. február 20., szerda 21:07, frissítve: csütörtök 09:08

Nemcsak az ELTE-n, hanem a SOTE-n is listáztak hallgatókat. A Semmelweis Egyetemen szexuális, nem egyszer obszcén tartalmú megjegyzések szerepeltek az érintettek neve mellett. Mindkét egyetem vizsgálatot rendelt el, az ELTE rektora a vizsgálat idejére felfüggesztette a bölcsészkaron a hallgatói önkormányzat működését. A rendőrség csak az egyetemi vizsgálatok lezárása után lép.

„Kis liberó, buta evangélikus, az anti Che Guevara klub tagja.” Ilyen megjegyzések szerepelnek a 2009-ben felvett elsősök neve mellett a Hallgatói Önkormányzat adatbázisában az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A gólyák bizonyos személyes adatait éveken keresztül nyilvántartották, de valakik feljegyezték vélt származásukat, politikai hovatartozásukat, külső ismertetőjegyeiket és hobbijukat is. 2008-ban a Hallgatói Önkormányzat kari vezetője Szávay István volt, aki ma már a Jobbik országgyűlési képviselője. Ő a lista kiszivárogtatása mögött a Hallgatói Hálózat és a Hallgatói Önkormányzat viszályát sejti.

„Egyrészt az, hogy az ELTE Hallgatói Önkormányzata, ugye, a HaHa ellen fordult (…), nyilván ez egyfajta válaszcsapásként tekinthető – mondta Szávay István. – Akik emögött az ügy mögött állnak, azok a HaHát kívánják helyzetbe hozni és a hallgatói önkormányzatiságot gyengíteni. Az pedig, hogy a Jobbikot ezzel szorosan összekapcsolják, annak pedig egyértelműen az lehet az oka, hogy nemrégiben egy közvélemény-kutatás adatai azt erősítették meg, hogy a Jobbik a legnépszerűbb az egyetemisták körében" – tette hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő.

Listáztak a budapesti orvostudományi egyetemen (SOTE) is. A SOTE-n az Instruktor Öntevékeny Csoport tagjairól készült lista. Ők az elsősök beilleszkedését segítik, illetve hallgatói rendezvényeket szerveznek.

A csoport elnöke nem állt kamera elé. Közleményében hamisítványnak nevezi az adatbázist, és tudatja, hogy feljelentést tesz jó hírnév megsértése, illetve személyes adattal való visszaélés miatt. Az ELTE-hez hasonlóan a Semmelweis Egyetem rektora is azonnali vizsgálatot rendelt el.

„Vallási beállítottság, ideológiai, szexuális beállítottság, bármilyen ilyen különleges adat nyilvánosságra hozatala jogsértést valósít meg” – közölte ifj. Lomniczi Zoltán ügyvéd.

Személyes adatokat nyilvántarthatnak az egyetemi szervezetek, de csak a hallgatók hozzájárulásával – mondja az ügyvéd.

„Olyan módon kell tárolni, ahol csak felelősen, felelős vezetők vagy az egyetem egy szűk köre férhessen hozzá – mondta az ügyvéd. – Tehát az semmiképpen nem elfogadott, hogy nagy nyilvánosság előtt ezeket az adatokat vagy ezekhez az adatokhoz bárki bármikor hozzáférhet" – tette hozzá ifj. Lomniczi.

Büntetőügy egyelőre nincs a listázásokból. A rendőrség az egyetemi vizsgálatok lezárása után dönt a nyomozás megindításáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!