2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Körhinta 19:10

Véres terrortámadás Bostonban – két szálon fut a nyomozás

,

2013. április 16., kedd 15:09, frissítve: kedd 20:34

Hárman meghaltak a bostoni maraton befutóján történt két robbantásban. Száznál is többen sebesültek meg. Magyarok is futottak, de ők jól vannak.

Két robbantás vetett véget a bostoni maratonnak. Az AP hírügynökség információi szerint az egyik áldozat egy nyolcéves fiú volt, akinek az édesanyja és a nővére is megsérült, miközben épp arra vártak, hogy az apjuk befejezze a versenyt. 17 sebesültet válságos állapotban szállítottak a kórházba. Rendőrségi információk szerint kukába rejtett bombák robbantak, a szerkezeteket csapágygolyókkal töltötték meg.

Mindkét robbanószerkezet Boston belvárosában robbant, az első a befutó előtt nem sokkal, helyi idő szerint 2 óra 50-kor, a másik pedig néhány másodperccel később, 100 méterrel odébb. A vöröskereszt a futók részére felállított elsősegélysátrakból átmeneti válságkezelő központot alakított ki.

A hatóságok nem kaptak semmilyen figyelmeztetést készülő támadásra. A helyi rendőrség vezetője arra kérte az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak az épületekben és kerüljék az utcán összegyűlt tömegeket. A hatóságok két szálon folytatják a nyomozást. Az egyik verzió szerint egy belföldi kormányellenes csoport hajthatta végre a támadást. Erre utal, hogy Massachusetts államban a hazafiak napját ünnepelték, ezen a napon korábban több erőszakos cselekmény is történt. A másik elképzelés szerint viszont iszlamisták állhatnak a terrorakció mögött. Erre utal, hogy két szerkezet is működésbe lépett közvetlenül egymás után.

Nógrádi György elmondása szerint rengeteg olyan csoport van az USA-ban, ami sok mindenben nem ért egyet az állammal, az állam létével, Obama politikájával. Mint fogalmazott: én nagyon remélem, hogy ez belföldi csoport volt, mert akkor más a kezelés. – Zárójel. Obama úgy lett elnök, hogy a Bush-féle politikát felszámolja, a terror elleni harcát. Ezt részint tudta végrehajtani, Guantanamót nem tudta bezáratni.

Az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak részvétet nyilvánító Obama elnök Boston polgármesterének és Massachusetts kormányzójának is minden szükséges támogatást felkínált. Bár az elnök szerint egyelőre nem tudni, hogy kik állnak a robbantások mögött, az FBI szerint terrorcselekmény történt, és a nyomozást is ennek megfelelően fogják folytatni. A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. Őrizetbe vétel nem történt, és egyelőre az indíték is ismeretlen.

„Még nincs minden kérdésre válaszunk, de azt tudjuk, hogy a bostoni maraton alatt történt robbantásokban sokan megsérültek, van, aki súlyosan – fogalmazott Barack Obama. – Beszéltem az FBI igazgatóval és a belbiztonsági miniszterre, és ők minden megfelelő forrást mozgósítottak a nyomozás érdekében. Még mindig nem tudjuk, ki tette és miért. De a történtek mélyére hatolunk és kiderítjük, hogy ki tette, és miért. Minden felelős egyén, és csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

A robbantás miatt egy szaúdi férfit is meghallgattak, de nem tartóztatták le. A merényletről a teljes világsajtó beszámolt.

A CNN legfrissebb információi szerint: a rendőrség arra kér mindenkit, aki a robbantás helyszínén képfelvételt készített, juttassa el azt a hatóságoknak. Mintegy 10 ezer órányi felvétel elemzésére készül a rendőrség, amely korábban egy 20 év körüli szaúdi férfit vélt a robbantások mögött, más információk szerint viszont egy színes bőrű, kapucnis ember. Ez utóbbi sejtés tű keresgélése a szénakazalban, ugyanis a verseny befutójánál szinte mindenkin volt hátizsák, illetve a versenyzők segítőinél nagyobb táska is. Londonban egyébként a jövő héten lenne maratonfutás, amire azonnal megkezdték a biztonsági felkészülést, sőt még azt sem tudni, megtartják-e a versenyt. A robbantás jellegéből ítélve sokan attól is tartanak, hogy hasonlóan „könnyű célpont” lehet Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök szerdai temetése.

A Hír TV Párizsból Strasbourgba utazott tudósítója, Rákóczi Péter azt mondta, mindkét francia nagyvárosban azonnal óriási rendőri erők álltak szolgálatba, hiszen a főváros egy évvel ezelőtt a bőrén is tapasztalhatta a terrorizmus szörnyűségeit.

Szervezett támadás lehetett

A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint szervezett terrortámadás történt. Tálas Péter úgy véli, házi készítésű bomba robbant. „Annyit tudunk, hogy terrorcselekménynek minősíti, ugye, az FBI, és elsősorban azért minősíti terrorcselekménynek, mert itt két bomba robbant, és egyet vagy kettőt találtak még – fogalmazott Tálas Péter. – Tehát nem arról van szó, hogy itt valami őrült robbantott volna vagy lövöldözött, mint amit megszoktunk, pontosabban, amit láthatunk olykor egyetemeken vagy iskolákon. Annyit tudunk, hogy nem nagy hatású robbanószer volt ez, hanem egy házi készítésű, különböző fémdarabokkal, valószínűleg csavarokkal, fémgolyókkal megtöltött robbanószerkezet” – mondta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: „És mivel, ugye, egy szemeteskosárban volt elhelyezve, ezért a robbanás, ami nem volt túl nagy, de ez, az ilyen típusú robbanóeszközök a végtagokat nagyon erősen roncsolják és teszik sérültté, legalább tíz embernek amputálni lehet a végtagjait. Ebből lehet következtetni arra, hogy itt egy viszonylag jól szervezett merényletről van szó” – nyilatkozta a Hír TV-nek Tálas Péter.

Káosz Bostonban

A robbantásoktól száz méterre volt Bostonban Széchenyi Péter ügyvéd, aki szerint nagy volt a káosz a támadást követően. „Úgy hangzott, mint egy ágyúlövés, egy hatalmas hang, mindenki felkapta a fejét, hogy ez mi lehet, nem tudtuk, lassan derült ki, hogy mi volt – fogalmazott Széchenyi Péter. – Nagy volt a káosz, de amennyi ember futott el, annyi ember futott oda. Rögtön odaálltak segíteni az emberek, hihetetlen látvány volt. A rendőrség, a tűzoltók, a versenyfutók rögtön nekiálltak segíteni. Nem féltek az emberek, (…) rögtön nekiálltak segíteni. Pár óra alatt az FBI-tól kezdve a nemzeti gárda, mindenki ott volt. Hazafelé sétálva katonákat láttam az utcán, rendőröket minden formában” – tette hozzá az ügyvéd.

Nógrádi György terrorizmus-szakértő Szechenyi Péterrel összhangban azt mondja, nem beszélhetünk itt második szeptember tizenegyedikéről. Mint kifejtette, az USA-ban azóta is volt jó néhány merénylet, de 2001 óta egyetlenegyet sem követett el külföldi. Jelezte azt is, hogy a minap Irakban egy tízszer ilyen súlyos merénylet történt, de a közép-keleti ország történései nem kapnak korántsem ekkora figyelmet. A helyzetben rávilágít: sok a téves információ a robbantással kapcsolatban, ami további pánikot kelt az emberek körében, viszont Barack Obama amerikai elnök beszédét visszafogottnak nevezte. Ugyanígy fontosnak tartotta kiemelni, hogy a robbanást követően még hatástalanítottak eszközöket, s ugyanez történt az előző években 22 esetben, amikor hasonló merényleteket sikerült meghiúsítaniuk az erőknek.

A magyarok jól vannak

Több magyar is indult a versenyen, egyikük, Simonyi Balázs a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a magyar futók jól vannak. A maratonon egyébként több ezren indultak, és több százezeren követték élőben.

„Ezeken az amerikai versenyeken nagyon-nagyon sokan szurkolnak a kordon két oldalán a nézők, tehát négyes-ötös tömött sorokban, ennek nagyon nagy hagyománya meg ázsiója van, hogy ott kivonul mindenki, és családostul óriási hangzavart csinálva szurkolnak – mondta Simonyi Balázs futó. – És, ugye, ott történt a két robbanás a célegyenestől pár száz, kétszáz méterre, tehát nem a futók között, hanem a járdán. (…) Beszéltem egy olyan futóval, aki előtt történt ez a dolog, egy hölgy, és ő azt mondta, hogy azt hitte, hogy ez egy tűzijáték a szervezők részéről, hogy köszöntik valami kedves hangeffekttel meg füsttel, és csak később esett le, hogy ez valami ágyúlövéshang, hogy olyan mint egy ágyúlövés vagy valami más, és megdermedt mindenki egy pillanatra, és csend ereszkedett arra az eddig hangorkánszerű nézőtérre, majd mindenki menekült” – fogalmazott a magyar futó.

A Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette, hogy jól vannak a versenyen induló magyarok. „A rendelkezésre álló információk alapján valóban nem tudunk magyar érintettről – közölte Kaleta Gábor. – A versenyen négy magyar állampolgárságú személy indult, akik a terrorcselekmény bekövetkezte előtt 20 perccel áthaladtak a célvonalon, úgyhogy ők biztonságban vannak, a New York-i főkonzulátusunk, bostoni tiszteletbeli konzulunk együttműködve folyamatosan tájékoztatták a Külügyminisztériumot, illetve meg kell említenem a washingtoni nagykövetségünket is” – tette hozzá a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Nem halasztják el a londoni maratont

Egyperces tiszteletadással emlékeztek az amerikai képviselők a bostoni merénylet áldozataira. A házelnök azt mondta: biztos, hogy elfogják a merénylet kitervelőit. Amerikában megszigorították a biztonsági ellenőrzéseket a sporteseményeken. A Hír TV által bemutatott Los Angeles-i baseballstadionnál az autókat már átvizsgálták. Szigorítanak Londonban is: a brit fővárosban vasárnap lesz maratonfutás. „Ahogy hallottuk a híreket, kapcsolatba léptünk a londoni rendőrséggel, és megállapodtunk, hogy a bostoni információk alapján átdolgozzák a maraton biztonsági tervét" – mondta a londoni szervező, Nick Bitel.

A bostoni támadást a nemzetközi vezetők egymás után ítélték el. Szeretném az Európai Bizottság nevében kifejezni az együttérzésünket – üzente a szervezet elnöke, José Manuel Barroso. Kína keményen elítéli az ártatlan civilek elleni erőszak minden formáját – hangzott el Pekingben.

A közel-keleten több terrorista szervezet gratulált a merénylet elkövetőinek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!