2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Hajthatatlan az ukrán elnök

2013. november 29., péntek 07:28, frissítve: péntek 12:21

Az európai vezetőknek továbbra sem sikerült meggyőzniük az ukrán elnököt, hogy írja alá a társulási szerződést az unióval.

A kétnapos, vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt a tagállamok vezetői azt ígérték, mindent megtesznek, hogy az ukrán vezetést rávegyék a társulási dokumentum elfogadására. A kijevi kabinet a múlt héten – főként orosz nyomásra – a szabad kereskedelmi társulásról szóló szerződés előkészítésének felfüggesztéséről döntött. Emiatt tovább folytatódtak a tüntetések Kijevben.

A fagyos idő ellenére csütörtök este is több ezren követelték Kijevben az uniós társulási szerződés aláírását. „Ukrajna különleges ország, mindenki az utcákon van, amikor a helyzet tényleg rosszra fordul. Hál’ Istennek, hogy ilyen sokan jöttek el. Reméljük, aláírják ezt, mert nincs más lehetőség számunkra, mint az Európai Unió” – vélekedett egy ukrán diák.

A megmozdulásokat támogatja az ukrán elnök bebörtönzött ellenfele. Julija Timosenko felszólította az államfőt, hogy írja alá a vilniusi csúcson a társulási szerződést. „Édesanyám két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik szerint Janukovics elnök valamilyen csoda folytán aláírja a megállapodást, ez esetben azt kéri, hogy az Európai Unió feltétel nélkül fogadja el. A második valószínűbb, nem írja alá és lerántja magáról a maszkját és megmutatja az európai vezetőknek igazi, totalitárius arcát” – mondta Jevenyia Timosenko, a bebörtönzött volt kormányfő lánya.

Az unió az úgynevezett keleti partnerségi program jegyében ajánlott társulási szerződést az egykori szovjet utódállamoknak. Ezek közül csak Grúzia és Moldova kész aláírni a dokumentumot a soros elnökséget betöltő Litvánia fővárosában. Az ukrán elnököt nem sikerült meggyőzniük az uniós vezetőknek, hogy változtassa meg egy hete hozott döntését, és fogadja el a dokumentumot. Ezt a csúcs második napjára érkező házigazda litván államfő is megerősítette.

– Az ukrán elnök tegnap legalább azt mondta, hogy még nem állnak készen a további integrációra az Európai Unióval, és nem áll készen az egyezség aláírására. Ez csak az ukrán kormány döntésén, a mostani ukrán vezetésen múlik – közölte Dalia Grybauskaite.

A politikus szerint az ukrán elnök elsősorban országa gazdasági bajaival indokolta a lépést, azt szeretné, hogy azokat az Európai Unió és Oroszország együtt oldja meg. A kijevi kabinet a múlt héten, főként orosz nyomásra úgy döntött, felfüggeszti a szabad kereskedelmi megállapodást is biztosító szerződés előkészítését. Egyeség híján az ukrán elnök egyelőre csak a nagy fotó kedvéért állt az uniós tagállamok állam- és kormányfői mellé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!