2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Hajókatasztrófa: az egyik magyar biztonságban

2014. december 29., hétfő 12:22, frissítve: hétfő 20:00

Biztonságban van a Korfu közelében kigyulladt komp egyik magyar utasa, másikukról viszont nincs információ a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint. A hajón két magyar volt, nevük alapján mindketten arab származásúak. Az olasz komp tegnap reggel gyulladt ki, a lángokat csak másfél nap után tudták eloltani. A bent ragadt utasokat ma délutánra sikerült kimenteni. A fedélzeten 478-an voltak, közülük legalább 5-en meghaltak.

A Patraszból Anconába tartó Norman Atlantic komp, 478 utassal és a legénységgel a fedélzetén, albán felségvizeken gyulladt ki, eddig ismeretlen okokból. A tűz az alsó szinten tört ki. „A legutóbbi információk szerint a tüzet kordában tudjuk tartani, és a hajót egy vontatóhajó fogja behúzni a brindisi kikötőből” – közölte Militiadis Varvitsiotis görög hajózási miniszter.

Az utasokat helikopterekkel mentették, és onnan csónakokra vitték őket. Egy szállítóhajó is megmentett 50 utast a kompról. Őket Bariba szállították. „Jelenleg a helyzet jó, egy orvos megy fel a hajóra és megnézi, hogy valamelyik utast kórházba vagy abba az egészségügyi központba kell-e szállítani, amit a kikötőben létesítettünk” – közölte Antonio Nunziante, Bari elöljárója.

Más olasz városokba is kerültek sérültek. „Nyolc sérült közül senki sem volt súlyos állapotban, a kiszáradás és a kihűlés tüneteivel kezeltük őket” – számolt be róla Pasquale Prisco sürgősségi és baleseti osztályvezető.

Az éjszaka folyamán újabb utasokat szállítottak az olaszországi Brindisibe. A város polgármestere szerint élelmiszer, takarók és sátrak várják a túlélőket. Ugyanakkor a folyamatos esőzés újabb kihívások elé állít mindenkit.  „Azokra is gondolnunk kell, akiknek több órát kell ezek között az időjárási viszonyok között tölteniük, és most is esik, a komp fedélzetén is, ami tovább erősíti a súlyos meghűlés lehetőségét” – jelentette ki Mimmo Consales, Brindisi polgármestere.

A hajó többségében görögök voltak, de az utaslistán német, olasz, osztrák, török, francia és holland nevek is szerepelnek. A görög parti őrség által nyilvánosságra hozott névsor megerősíti, hogy az utasok közül ketten magyar állampolgárok. Állapotukról érdeklődtünk a Külügyminisztériumnál, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!