2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Háborús bűnöket követ el Izrael az ENSZ szerint

, ,

2014. július 23., szerda 21:29, frissítve: csütörtök 08:06

Háborús bűnöket követ el Izrael a Gázai övezetben az ENSZ emberi jogi vezetője szerint. A főbiztos azt mondta, ki kell vizsgálni azt, hogy az izraeli offenzívában átlagosan óránként hal meg egy palesztin csecsemő. A béketárgyalásról az amerikai külügyminiszter egyeztet Izraelben, de egyelőre a zsidó és a palesztin vezetés sem hajlandó kompromisszumra. A rakétatámadások miatt a nemzetközi légitársaságok leállították izraeli járataikat. Tel-Avivban több ezer utas ragadt a repülőtéren. A két hete tartó izraeli offenzívában eddig több mint 650 palesztin és 31 izraeli halt meg, a palesztin áldozatok 80 százaléka civil.

„Isten óvjon bennünket! Meghalunk, és senki nem törődik velünk. Kérjük a világot, mentsen meg bennünket, és állítsa le ezt az agressziót” – mondta az egyik izraeli légitámadás palesztin sérültje. A lakóépületeket és mecsetet leromboló csapásban legalább harmincan haltak meg.

Az ehhez hasonló támadások miatt jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy Izrael a polgári személyek megölésével, a házak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal háborús bűncselekményeket követhetett el a két hete tartó gázai övezeti offenzívájában. A világszervezet tisztségviselője bírálta a Hamász zsidó állam elleni rakétatámadásait is, szerinte a radikális palesztin szervezet és Izrael is jogot sért.

„Egyértelműen figyelmeztetjük a konfliktus minden szereplőjét, hogy a civilek nem lehetnek célpontok. Izraelnek, a Hamásznak és minden palesztin fegyveres csoportnak ragaszkodnia kell a nemzetközi humanitárius joghoz és az emberi joghoz. Ezek előírják, hogy különbséget kell tenni civil és harcos, civil és katonai célpont között, óvatosnak kell lenniük a támadáskor. Tartsák tiszteletben a civilek jogát az élethez, különösképpen a gyerekét. Ezeknek a jogoknak a be nem tartása háborús és emberiesség elleni bűntettet eredményezhet” – fejtette ki Navi Pillay.

Az izraeli igazságügyi miniszter Izrael-ellenes testületnek nevezte a világszervezet genfi intézményét, amelynek ülését egyiptomi, palesztin és pakisztáni kérésre hívtak össze.

A palesztin rakétatámadások felszámolására július 8-án indított hadműveletek eddig több mint 600 palesztin életet követeltek, főként civilekét, és további 4200 palesztin pedig megsebesült. Izrael 31 embert vesztett, közülük 2 civil. Szerdán temették az egyik Amerikában született izraeli katonát.

Közben az izraeli közlekedési miniszter felszólította az amerikai hatóságokat, szüntessék meg a gázai konfliktus miatt elrendelt repülési tilalmat, és indítsák újra a nemzetközi járatokat Tel-Avivba. Az európai légitársaságok sem ajánlják a gépek indítását Izraelbe. Több ezer utas rekedt a reptéren. A korlátozás ellenére John Kerry katonai repülőgépen érkezett Tel-Avivba, hogy Ban ki Mun ENSZ-főtikárral együtt rábírja Izraelt és a Hamászt egy tűzszünet megkötésére. John Kerry tárgyalt a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!