2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Ha Orbánon múlna, nem lenne személyi jövedelemadó

2013. november 22., péntek 12:42, frissítve: szombat 13:50

Reális célkitűzés a 10 százalék alatti személyi jövedelemadó, a nemzetgazdasági miniszter lehetségesnek tartja a három éven belüli adócsökkentést. Varga Mihály erről Tokióban nyilatkozott az újságíróknak, miután Orbán Viktor miniszterelnök a Japán–Magyar Üzleti Fórum megnyitóján ismételten kiállt az egy számjegyű szja mellett.

A magyar kormány mindent megtett azért, hogy megfelelő üzleti környezetet biztosítson a külföldi, például a japán befektetők számára – jelentette ki a fórum megnyitóján Orbán Viktor. A magyar kormányfő példaként említette az adórendszer reformját, és hozzátette: nem tartja lehetetlennek az egykulcsos adó egy számjegyűvé csökkentését, belátható időn belül.

„Én azon kevesek közé tartozom a világon, akik szerint a jövedelemadó rossz. Azt szeretném, ha nulla lenne, de ez a gyakorlatban lehetetlenség. Remélem, hogy előbb vagy utóbb elérjük majd az egy számjegyű jövedelemadót. Ugyanakkor megújítottuk a vállalati adózást. Ez a a kis- és közepes vállalatok esetében nem több, mint 10 százalék, a nagyvállalatok esetében pedig 19 százalék, ami meglehetősen jónak számít európai mércével mérve” – vélekedett a miniszterelnök.

Ezt hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter is, aki szerint ez akár már néhány éven belül is megtörténhet. „Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen” – mondta Varga Mihály. Hozzátette: a kabinet már eddig is nagy utat tett meg, hiszen a 2010-es kormányváltáskor 32 százalékos személyi jövedelemadó most egységesen 16 százalék, és mindezt úgy érte el a kormány, hogy közben megteremtette és megőrizte a költségvetés egyensúlyát.


Orbán Viktor háromnapos hivatalos tokiói látogatása a császári fogadással ért véget. Akihito japán uralkodó audiencián fogadta a magyar miniszterelnököt és feleségét.

Bajnai szerint megszorításokhoz vezetne az egy számjegyű szja

Adóámokfutásnak nevezte a kormány terveit Bajnai Gordon. Az Együtt–PM vezetője az egykulcsos mellett az egy számjegyű adót sem tartja jó ötletnek, szerinte az 522 milliárdos hiányt okozna a költségvetésben, amit újabb megszorításokkal lehet csak pótolni.

„Az egy számjegyű adó bevezetése megint a szegényebbeket és a középosztályt sújtaná a tehetősebbek javára. A szegényebbeket és a tehetősebbeket sújtaná mondjuk egy 29 százalékos áfa bevezetésével, egy rezsiadóval vagy egy stadionadóval, lehet, hogy egy kormányzati műhelyben már számolgatják ezt a szakemberek. Abba kell tehát hagyni az adóámokfutást, mert Magyarországot ez a szakadékba vezeti” – vélekedett Bajnai Gordon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!