2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Gyurcsány pozícióján marakodik az ellenzék?

2014. január 12., vasárnap 20:16, frissítve: hétfő 09:52

Mesterházy Attila szerint kell még néhány nap ahhoz, hogy megegyezzen Bajnai Gordonnal és Gyurcsány Ferenccel a választási együttműködésről. A baloldali pártok delegációi ma is folytatták az egyeztetéseket, de a részletekről ezúttal sem árultak el semmit. Kiszivárgott értesülések szerint az egyik legfőbb kérdés, hogy hanyadik legyen Gyurcsány a közös pártlistán. A DK ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a volt miniszterelnök előkelő pozíciót kapjon, az Együtt–PM viszont ellenzi. Kósa Lajos mindezt bohózatnak nevezte, és a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a baloldalt csak az Orbán Viktor elleni gyűlölet tartja össze.

Szombaton még egy óbudai családi házban jöttek össze az MSZP, az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció képviselői. Akkor még a sajtóban az terjedt el, hogy 24 órán belül megszülethet a megállapodás, és már csak Gyurcsány Ferenc listás helye a kérdés. Részleteket azonban nem árultak el a távozó politikusok. „Semmi olyanról nem szeretnék beszélni, ami a nyilvánosságra tartozik. Orbán Viktor az ellenfelünk, nem egymás ellenfelei vagyunk. Vannak feltételei a megállapodásnak. Minden kérdés, ami a győzelemhez vezet, asztalon van…” – fogalmazott Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnöke.

Vasárnap is a nyilvánosság kizárásával folytatták a tanácskozást a baloldali pártok delegációi. A szocialisták alelnöke azonban – egy más ügyben tartott – sajtótájékoztatóján már azt hangoztatta: biztos, hogy lesz egyezség. „Lesz összefogás Magyarországon, mert az összefogásnak az lesz az eredménye, hogy egy más, egy félelem nélküli világ fog kialakulni. Egy olyan világ, amelyben az emberek messze döntő többségének jobb lesz, mint amilyen most” – nyilatkozta Gúr Nándor. Arról azonban, hogy az egyéni körzeteket hogyan osztják fel újra és hogy hogyan alakul a közös választási lista, a szocialisták alelnöke sem mondott semmit. Eddig ő az MSZP országos listáján a biztos befutó negyedik helyen szerepelt.

Szokásos hétvégi blogbejegyzésében az MSZP elnöke megerősítette, hogy szerinte a Demokratikus Koalíció politikusainak ott a helye az együttműködésben. Mesterházy Attila viszont hozzátette azt is, hogy a részletek kidolgozásához még szükség van néhány napra. Az ellenzéki pártok alkudozásáról a Hír Televízió P8 című műsorában Kósa Lajos azt mondta: a baloldalt csak a Fidesz és az Orbán Viktor elleni gyűlölet tartja össze. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke szerint a formálódó ellenzéki összefogás egyébként nem a baloldali szavazók, hanem a jobboldal mozgósítására alkalmas.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!