2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsány kikérte magának

2013. augusztus 22., csütörtök 12:20, frissítve: csütörtök 21:44

Elfogultsággal vádolta meg az ügyészséget Gyurcsány Ferenc a sukorói kaszinóberuházást érintő per mai tárgyalásán. A volt miniszterelnök tanúként kapott mára idézést a Szolnoki Törvényszékre.

A volt szocialista miniszterelnököt a nyomozás során meggyanúsították hivatali visszaéléssel, vádat azonban bizonyítottság hiányában nem emeltek ellene. Őt és egykori pénzügyminiszterét tanúként idézték be.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök – ügyvédje társaságában – 9 óra előtt nem sokkal megjelent a Szolnoki Törvényszéken. Az ügyész kérdésére többször szűkszavúan válaszolt, és gyakran ki is javította – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója.

Gyurcsány Ferenc arról a kormányzati emlékeztetőről beszélt, amely 2008-ban készült a Parlament Nándorfehérvári termében a sukorói telekcserében érdekelt amerikai-izraeli befektetői csoport jelenlétében. A volt miniszterelnök elfogultsággal vádolta az ügyészséget és koncepciós pernek nevezte az ügyet.

„Én továbbra is határozottan azt állítom, hogy politikai indíttatású, a mai kormány erők által kezdeményezett, koncepciós elemekkel tarkított ügyről van szó, amely ügyet az engemet követő kormány nem tudta, nem akarta megvédeni – mondta a Hír Televíziónak Gyurcsány. – Nekem a politikából az a tapasztalatom, hogy aki nem küzd, azt legyőzik. Engedtünk egy jó ügyet elveszni, mert sokan megijedtek a Fidesz támadásától, az ügyészség támadásától, ez időnként ugyanezt jelenti. Végtelenül sajnálom, hogy így alakult” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc többször szóváltásba keveredett és kikérte magának, hogy Gyurcsány úrnak szólították. Szerinte őt helyesen miniszterelnök úrnak kéne nevezni. A meghallgatása során kiállt a vádlottak ártatlansága mellett. A meghallgatása bő egy órát vett igénybe. Ezt követően – a törvényszék ugyanis 13 óráig szünetet rendelt el – nem sietett haza. Beült a bírósággal szemközti kávézóba.

A szolnoki törvényszék délután Veres János MSZP-s országgyűlési képviselőt hallgatta meg tanúként. A volt szocialista pénzügyminiszter azt mondta: nem a befektetők szabták meg a kaszinóépítés feltételeit. Veres János Gyurcsány Ferenchez hasonlóan koncepciós eljárásnak nevezte az ügyet és visszautasította, hogy az akkori kormány kárt okozott volna a telekcserével.

A magyar állam 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet Joav Blum izraeli–magyar üzletember gyümölcsöseire. A vádhatóság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot is különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja. Szerintük a magyar államot több mint egymilliárd forintos kár érhette volna, ha a bíróság tavaly nem semmisíti meg a csereszerződést. Joav Blum izraeli–magyar üzletember szerdán a szabályszerű idézés ellenére sem jelent meg a tárgyalóteremben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!