2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Gulyásfőzés és kamerák hada - Fidesz-győzelem Baján

,

2013. október 13., vasárnap 21:59, frissítve: hétfő 09:52

A Fidesz jelöltje nyerte a bajai megismételt önkormányzati választást a 32-es szavazókörben. A voksolás alatt az Összefogás Párt bográcsozott, a megfigyelők pedig kameráztak.

A Fidesz nyert a megismételt időközi önkormányzati választáson, Baján a 32-es szavazókörben, ahol kampánycsendsértés miatt ismételték meg az eljárást. Magas részvétel mellett a kormánypárti jelölt, Kovács Csaba 138, az MSZP–Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Teket Melinda 69 szavazatot kapott, a jobbik jelöltjére 14-en voksoltak, az LMP-s jelölt nem kapott szavazatot.

A választásra érkező stábokat is igazoltatták a rendőrök a szavazókör határán. A szavazókörben több volt a kamera, mint a választó: de nem csak a sajtó készített felvételeket. Mindenki mindenkit kamerával figyelt.

A helyiek azt mondták: hallottak arról, hogy álfideszesek a héten ajándék tűzifát ajánlottak fel az embereknek, de ők ilyet nem tapasztaltak. Az eset miatt a Fidesz feljelentést tett. Nem sokkal dél után a magukat Összefogás Pártnak nevezők is megjelentek a választási helyiség bejáratával szemben. Gulyást főztek, és azt mondták: csalásmentes választást akarnak. A rendőrök őket nem igazoltatták, az ÁNTSZ viszont ellenőrizte, hogy betartják-e a higiénés szabályokat.

Szepessy Zsolt, Monok volt polgármestere, a párt vezetője korábban engedélyeztette a demonstrációt, de a választási bizottság elutasította a kérvényt. A döntést megfellebbezték, a rendezvényt azonban vasárnap délután ismét jogsértőnek találta a testület, ezért a párt a Kecskeméti Törvényszékhez fordul.

Habár a rendezvényt pártfüggetlennek hirdették meg, a bográcsozáson részt vett a Nem Adom a Házam Mozgalom vezetője is, aki a Bajnai Gordonhoz köthető Hallgatói Hálózattal áll kapcsolatban. A sátorra a Nemzeti Dohánybolt átdolgozott logóját függesztették ki, amit végül kampánycsendsértés gyanúja miatt eltávolítottak. A szavazóhelyiségnél megjelent a Bajnaival szövetséges Szolidaritás mozgalom képviselője is, aki az ellenzéki összefogás jelöltjével, Teket Melindával kampányolt, aki összesen 69 szavazatot kapott, a Jobbik 14 voksot és az LMP-s jelölt egyet sem. A választást a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyerte.

Vereségként értékelik a győzelmet

Két hete szinte ugyanannyi szavazattal győzte le ellenfelét a Fidesz jelöltje a 32-es szavazókörben. A megismételt választáson most többen voksoltak, Kovács Csabára 138-an, a baloldali közös jelöltre 69-en. „Nagyon kimerítette mind a várost, mind engem, a családomat – mondta a megválasztott önkormányzati képviselő. – Remélem, hogy békesség költözik a városba, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az ott élőknek az életét megkönnyítsük. Az önkormányzat segítségével természetesen” – tette hozzá Kovács Csaba.

Az ellenzéki szövetség szerint a Fidesz győzelme egy vereséggel ér fel. Az MSZP, a DK és az Együtt–PM közös sajtóközleményükben azt írták: a megismételt választási fordulóban is voltak gyanús események. Ezekkel kapcsolatban a helyi választási bizottsághoz és a rendőrséghez fordultak. A dokumentumban úgy fogalmaztak: Teket Melinda egy jól felszerelt, irányított zsoldossereggel állt szemben, és jól helytállt.

„Ez most nem a mi győzelmünkkel zárult, de úgy gondolom, hogy mindent megtettünk azért, hogy a tisztességes kereteken belül végigcsináljuk ezt a kampányt. Nagyon sokat dolgoztunk vele, úgyhogy mindenkinek csak köszönetet tudok mondani” – nyilatkozta Teket Melinda.

Baja polgármestere szerint a baloldalnak tudomásul kell vennie a vereségét. „Nem tudom, hogy miért volt ilyen fontos az ő számukra a választás. Valóban mindent, szó szerint mindent bevetettek ezen a választáson – vélekedett Zsigó Róbert, hozzátéve: remélem, hogy a következő választási kampány olyan választási kampány lesz, ahol úgy lehet kampányolni, hogy elmondják a jelöltek, hogy mit szeretnének, és a választópolgárokat pedig hagyják nyugodtan dönteni, hogy kire szavazzon.” Baja első embere is reményét fejezte ki, hogy visszaköltözik a városba a béke és a nyugalom.

Az öt választókör összesített eredménye alapján Kovács Csaba 508, míg az ellenzék jelöltje, Teket Melinda 446 szavazatot kapott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!