2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Goodfriend könnyen megúszhatja a feljelentést

2014. december 15., hétfő 17:33, frissítve: kedd 08:44

Elrendelte a nyomozást rágalmazás gyanújával az ügyészség az adóhatóság elnökének feljelentésére. Vida Ildikó a múlt héten tett feljelentést az ideiglenes amerikai ügyvivő ellen, miután a diplomata a kitiltási botrányban korrupcióval vádolta meg.

Az adóhatóság elnöke múlt csütörtökön jelentette fel rágalmazásért az amerikai nagykövetséget átmenetileg vezető diplomatát. André Goodfriend több interjúban is arra célzott, hogy Vida Ildikó korrupciót követett el. A Központi Nyomozó Főügyészségnek három napja volt elbírálni a feljelentést, a hatóság megalapozottnak találta, és elrendelte a nyomozást. Az eljárás ismeretlen tettes ellen indult, az ügyészség várhatóan tanúkat hallgat meg, és összegyűjti a kitiltási ügyben elhangzott nyilatkozatokat. André Goodfriendből kizárólag akkor lehet gyanúsított, ha mentelmi jogáról az Egyesült Államok lemond.

– Amennyiben a beszerzett bizonyítékok alapján nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező személlyel szemben megalapozott gyanú merülne fel, akkor ezt a megalapozott gyanút csak akkor lehetne közölni, hogyha mentelmi jogát az arra illetékes szerv felfüggesztené.
– Ilyen esetben ki illetékes ezt indítványozni?
– A legfőbb ügyész indítványozza a külügyminiszteren keresztül, és a diplomatának az adott ország szerinti eljárási rendben döntenek róla – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Ha Washington ragaszkodik André Goodfriend diplomáciai mentességéhez, az ügyvivő megússza a felelősségre vonást. „A külügy-minisztériumon keresztül megkeresik az Egyesült Államok igazságügy-minisztériumát, amely nyilatkozik, hogy a mentességről lemond-e vagy nem. Ha lemond, akkor lehet meggyanúsítani konkrétan az ügyvivő urat. Amennyiben nem mondanak le róla, akkor mentességgel ki tud bújni ebből az ügyből, mert az a büntetőeljárás akadálya, ebben az esetben meg kell szüntetni az eljárást” – mondta Futó Barnabás, Vida Ildikó jogi képviselője.

Futó Barnabás arra számít, hogy az ügyészség az adóhatóság elnökét is meghallgatja. A nyomozásra két hónapja van az ügyészségnek, de a határidő meghosszabbítható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!