2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gárda-eskütétel: betiltatnák a homoszexuális-felvonulást

,

2013. augusztus 25., vasárnap 17:15, frissítve: vasárnap 22:00

Rendőri felvezetéssel, jelentős biztosítás mellett vonultak fel a résztvevők a Kodály köröndről a Hősök terére a Gárda-eskütételre. Ellentüntetők nem zavarták meg a felvonulást. Az eseményen Budaházy György is beszédet mondott, de nem személyesen, hanem interneten keresztül, mivel ellene lakhelyelhagyási tiltalom van érvényben. A Hősök terére több szervezet tagjai vonultak fel alakzatban. A szervezők szerint azonban ezzel nem sértenek törvényt, mivel nem a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselik.

A betiltott Magyar Gárda megalakulásának hatodik évfordulóján délután 3 órakor indult menet a Kodály köröndről a Hősök terére, majd beszédet mond többek közt Budaházy György is. A szervezők azt állítják, semmilyen törvényt nem sértenek majd meg, mert nem egyenruhában fognak vonulni. Azt viszont egyikük elismerte, hogy alakzatban állnak majd.

„Gyakorlatilag semmilyen rendőri fellépésre nem számítunk, hiszen a rendőrség engedélyezte a rendezvényt, az eskütételt. Ellentüntetést jelentettek be, bízunk benne, hogy a rendőrség ellátja a feladatát és nem lesz semmi kontakt köztünk. A betyársereg biztosítja a rendezvényt, tehát nem hiszem, hogy bármi összeütközés lenne a két tábor között” – mondta a Kárpát Haza Őrei Mozgalom tagja.

15 órakor már alakzatban vonultak a gárdisták a Hősök tere felé. A környező utcákban és az út mellett is több egyenruhás is készenlétben áll – nyilatkozta a Hír Televízió helyszíni tudósítója. A Hősök terén többen mondanak majd beszédet és Budaházy Györgyöt internetes kapcsolat segítségével hallgatják majd meg. Arról nincs pontos információ, hogy hányan tesznek majd esküt. Azonban előzetesen 300-an jelezték, hogy részt vesznek az eseményen.

17 órakor megkezdődött a Hősök terén az eskütétel. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, körülbelül 150-en teszik le az esküt és ugyanennyien vannak azok, akik nézik ezt az eseményt. A szervezet tagjai többek között azt kifogásolják, hogy a Jobbik nem vett részt az eseményen. Ők magukat radikálisabbaknak vallják. Terveik között szerepel többek között a budapesti homoszexuális-felvonulás betiltása.

Az eskütétel során nem történt rendkívüli esemény. Csupán egy ember lett rosszul, akit már el is láttak.

Nyomozás indulhat az Új Magyar Gárda márciusi toborzó rendezvénye miatt. Az egyik jogvédő szervezet feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódhat. A Magyar Gárdát 2009 júniusában oszlatta fel jogerősen a bíróság, arra hivatkozva, hogy tevékenységük félelmet kelt a magyarországi cigány és zsidó kisebbségekben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!