2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Forrong Thaiföld: minisztériumokat szálltak meg a tüntetők

2013. november 26., kedd 11:27, frissítve: szerda 15:40

Újabb minisztériumokat szálltak meg a tüntetők Thaiföld fővárosában. Bangkokban már második napja tartanak a kormány lemondását követelő tömegtüntetések. Az emberek azután vonultak az utcára, hogy a kormány amnesztiát javasolt a korábban elüldözött kormányfőnek. A 2006-ban katonai puccsal elűzött vezető úgy térhetne vissza az országba, hogy nem kellene letöltenie a korrupcióért kiszabott börtönbüntetését.

Több tízezren követelik napok óta a kormány lemondását Bangkokban. Hétfőn több mint ezren törtek be a pénzügyi és a külügyi tárca székhelyére, kedden pedig újabb minisztériumokat szálltak meg a tüntetők. Az épületfoglalások során lekapcsolták az áramot, de nem okoztak komolyabb kárt, és a hatóságokkal sem csaptak össze. „Nincs abban semmi erőszakos, ha körbeveszünk egy kormányzati épületet. Az alkotmányban is rögzítve van az a jogunk, hogy kifejezhetjük érzéseinket” – mondta egy demonstráló.

A tüntetések célja, hogy megdöntsék a jelenlegi miniszterelnök általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányát. Szerintük az valójában a mostani kormányfő bátyja, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő irányítása alatt áll. A demonstrációkat közvetlenül egy törvénytervezet váltotta ki, amely amnesztiát adott volna a dubaji száműzetésben élő férfinak. A kormányfő szerint próbálják elkerülni, hogy a tüntetés erőszakba torkolljon.

„Egyelőre elemezzük a tüntetéseket, és erőszak nélkül próbáljuk kezelni a helyzetet. Nem akarunk semmilyen erőszakot látni” – nyilatkozta Yingluck Shinawatra miniszterelnök. Az ellenzéki vezetők szintén azt kérték híveiktől, hogy kerüljék az erőszakot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!