2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Forrnak az indulatok az újabb lefejezés miatt

2014. szeptember 3., szerda 15:05, frissítve: csütörtök 12:31

Felháborítónak nevezte az ENSZ főtitkára az újabb amerikai túsz lefejezését, egy nemzetközi újságíró-szervezet pedig háborús bűnnek tartja a kivégzést. A 31 éves Steven Sotloff lefejezéséről kedden tett közzé videót az Iszlám Állam. Ő már a második amerikai újságíró, akit a fegyveresek meggyilkoltak, a felvételen pedig egy brit fogoly megölését is kilátásba helyezték, amennyiben az Egyesült Államok nem fejezi be az iraki lázadók elleni támadásokat.

A második üzenet Amerikának címmel hozta nyilvánosságra új videót az Iszlám Állam. A felvételen a nemrég kalifátust kikiáltó terrorszervezet újabb foglyul ejtett újságírót fejez le. A 2013-ban, Aleppó környékén elfogott Steven Sotloff James Foley-hoz hasonlóan narancssárga ruhában térdel, és beszél a kamerába. „Obama, az iraki beavatkozásban mutatott külpolitikád az amerikai érdekek és emberéletek megőrzésére irányult. Akkor miért kell nekem megfizetnem a beavatkozás árát az életemmel? Nem vagyok amerikai állampolgár? Az adófizetők dollármillióit költötted el, és katonáink ezrei vesztették életüket a korábbi harcaink során az Iszlám Állammal szemben. Hol van az amerikaiak érdeke a háború felmelegítésében?”

Az ENSZ főtitkára szerint az iraki helyzet tarthatatlan, a vallási közösségek vezetőit pedig felszólította, hogy a kölcsönös tisztelet, ne pedig az erőszak jegyében cselekedjenek. Sotloff és az augusztusban szintén lefejezett James Foley meggyilkolását elítélte az amerikai iszlám közösség is. A vallási szervezetek több vezetője is közös nyilatkozatban ítélte ez a szélsőséges szervezet működését és a túszok kivégzését. „Ezek a szörnyű cselekedetek nem tartoznak az iszlámhoz, ezek az emberek bűnözők, akik elferdítik az iszlám vallást és a tanításokat. Maga az iszlám szó is a béke szóból származik, de ezek az emberek egyáltalán nem békések, és sosem fogok mellettük állni, én a hitem mellett állok. Az iszlám a megismerést szorgalmazza a bölcsőtől a sírig, és ezek az újságírók a világnak próbálták továbbítani a történteket” – mondta Rafi Udein Ahmed, a Virginiai Muszlim Szövetség elnöke.

Az Észtországban tárgyaló amerikai elnök szerint a történtek nem fogják elbátortalanítani az Egyesült Államokat. „Bármit is akartak elérni ezek a gyilkosok ártatlan amerikaiak meggyilkolásával, tévedtek. Tévedtek, mert ahogy a világban élők többsége, az amerikaiak is elutasítják ezeket a barbár tetteket. Minket nem tudnak megfélemlíteni. A szörnyű tettek egyesítenek minket egy nemzetként, és megerősítik az elhatározásunkat, hogy harcoljunk a terroristák ellen. Azok pedig, akik elkövették a hibát, és amerikaiakat bántottak, megtanulják, hogy mi nem felejtünk, és messzire elérünk, hogy igazságot szolgáltassunk” – mondta Barack Obama.

A Sotloff lefejezéséről hírt adó felvételen az Iszlám Állam egy harmadik, brit állampolgárságú túsz kivégzésével fenyegetőzik. David Cameron brit miniszterelnök elítélte az amerikai foglyok kivégzését, külügyminisztere pedig ígéretet tett a brit túsz kiszabadítására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!