2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Fordulat: önállóan indul az Együtt–PM

2014. augusztus 12., kedd 14:00, frissítve: kedd 21:34

Jól húzták az időt a szocialisták, az Együtt–PM Szövetség türelme elfogyott.

A párt ügyvezető társelnöke bejelentette, hogy a szövetség önállóan fog indulni az önkormányzati választáson. Ez azonban nem jelenti az együttműködés megszakadását: Szigetvári Viktor tájékoztatása szerint azokban a kerületekben, amelyekben úgy ítélik meg, hogy a megállapodás kedvező, betartják. Ahol az MSZP nem tartotta be a megegyezés feltételeit, az Együtt–PM saját polgármesterjelöltet indít.

„Néhány kerületben a saját körein belül az MSZP a pénztártól való távozás után elkezdett reklamálni, nem tudta megoldani azt, amit vállalt, miközben a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség mindent betartott. Ezért most már nem tudunk tovább várni, mi kampányolni szeretnénk, és önállóan indulunk, hogyha arra kényszerülünk számos kerületben. Ahol pedig van megállapodás, ott helyi szinten be fogjuk tartani” – jelentette be Szigetvári Viktor.

Lemond-e Kunhalmi?

Az MSZP még délelőtt is azt ígérgette, hogy megállapodnak a baloldalon. A párt szóvivőjét arról kérdeztük, hogy lemond-e Kunhalmi Ágnes a fővárosi egyeztetések sikertelensége miatt. A Magyar Nemzet forrásai szerint ugyanis többen is megkérdőjelezték a fővárosi szocialisták vezetőjének pozícióját. Veres Gábor ekkor még azt mondta: erről még korai beszélni. Abban is biztos volt, hogy hamarosan megegyeznek a baloldalon.

„Kunhalmi Ágnes nemrégen megválasztott budapesti elnök asszony szerepéről azt gondolom, hogy ebben a pillanatban ilyen kérdést feltenni kicsit elhamarkodott és méltatlan. Azt hiszem, hogy a következő időszakban ezek a pártok igenis együtt fognak tudni működni. És van is egy közös pont, ez pedig az, hogy Tarlós Istvánt le kell váltani” – nyilatkozta Veres Gábor.

A szocialisták azóta nem reagáltak az Együtt–PM Szövetség döntésére. A pártok öt-hat kerületben vitáztak az önkormányzati képviselői körzetek elosztásán. Múlt héten már megállapodtak a koordinált indulásban, de a helyi szocialisták több kerületben sem engedtek követeléseikből. Az egyelőre kérdéses, hogy a kerületi megállapodások érvényüket vesztik-e azzal, hogy az Együtt–PM önálló indulást jelentett be.

Sikerült alulmúlni a 2009-es tragikomédiát

Gulyás Gergely szerint a 2009-es miniszterelnök-jelölti tragikomédiát is sikerült alulmúlniuk a baloldali kis pártoknak. Az Országgyűlés fideszes alelnöke azt mondta: az egymással civódó alakulatoknak a fővároson kívül csak akkor lesz matematikai esélyük nyerni néhány mandátumot, ha megegyeznek, emlékeztetett ugyanakkor, hogy Budapesten sem tudták a kerületi szervezetekkel betartatni a megállapodást.

Ez a DK ajánlata volt

Az Együtt–PM Szövetség lényegében a Demokratikus Koalíció ajánlatát fogadta el. A Gyurcsány-párt korábban kiadott közleményében azt írta: ragaszkodnak a megállapodás azon pontjaihoz, amelyekben nem volt vita a szocialisták és az Együtt–PM között, és ezek betartására kérték mindkét pártot.

Falus félreérthetően nyilatkozik

Félreérthetően nyilatkozik Falus Ferenc, aki a 168 Órának azt mondta, csak akkor vállalja a főpolgármester-jelöltséget, ha mindhárom párt támogatja őt. A volt tiszti főorvos eddig sem volt közös jelölt, a szavazólapon a neve mellett csak az Együtt–PM Szövetség logója lesz. Az eddigi megállapodás szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció csak azt vállalta, hogy nem indít saját jelöltet, és szavazóikat Falus támogatására buzdítják. Korábban ugyancsak a 168 Órának Falus azt mondta, nincsenek politikai ambíciói, szerinte egy város vezetésénél szakmai, és nem politikai ügyekről van szó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!