2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A moszkvai fogoly - Bethlen István 11:00

Fontosabb a visegrádi együttműködés, mint valaha

2014. április 28., hétfő 12:06, frissítve: hétfő 18:56

A visegrádi együttműködés fontosabb ma, mint a négy tagország európai uniós csatlakozása előtt volt Martonyi János szerint.

A külügyminiszter Magyarország uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián azt mondta: minden nehézség ellenére a V4-ek figyelemre méltó eredményeket értek el. A tárcavezető azt mondta: a siker annak köszönhető, hogy nem engedtek újabb országokat a csoportba. Martonyi János szerint az ukrajnai események miatt a következő időszakban a V4-ek szerepe fontos lesz.

„Most azt látom előre, hogy egyre nagyobb szerepet és felelősséget fognak kapni az egyes országok, és ez egy teljesen új geopolitikai realitás, amelyet az orosz agresszió is segített, a fegyveres agresszió Ukrajnában. És még mindig nem tudjuk, hogy ennek mi lesz a végkifejlete. Azt sem tudjuk, hogy milyenfajta kockázatokkal kell szembenéznünk a következő napokban, hetekben, hónapokban, években” – fogalmazott Martonyi János külügyminiszter.

A konferencián Európa születése pillanatának nevezte az Unió 10 évvel ezelőtti bővítését Guido Westerwelle volt német külügyminiszter. A német liberális politikus szerint egyedülálló sikertörténet az unió, ha a közösség nem csupán közös piacot és valutauniót jelent. Az integráció elmélyítésének nem csak több Európát, hanem jobb Európát is kell jelentenie – tette hozzá Westerwelle, aki úgy látja: a kontinens a gazdasági válság nehezén túl van, de a politikai válsággal még nem küzdött meg. Ennek megoldását, szerinte, legkésőbb a májusi európai parlamenti választások után napirendre kell tűzni.

„Az igazi tesztje az Európai kormányzásnak még előttünk van, nem pedig mögöttünk. Képesek vagyunk arra, hogy megbízható módon irányítsuk az adósságválságot. De azt is tudnunk kell, hogy akár tetszik, akár nem, fel kell készülnünk arra, hogy az európai választások után, további dolgunk van, mégpedig, hogy a várható politikai válsággal megküzdjünk. Ez nekem sem tetszik, de ez a valóság. Fel kell rá készülnünk. Itt van az idő, amikor nagyon fontos politikai irányításra van szükség minden kormány és parlament részéről, különösen az egyes társadalmakéról” – fogalmazott a volt német tárcavezető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!