2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Folytatódtak a fegyveres összecsapások

2014. május 10., szombat 12:45, frissítve: szombat 18:31

Elfogták, majd hét óra múltán szabadon engedték a Nemzetközi Vöröskereszt több alkalmazottját a kelet-ukrajnai Donyeckben. A városban holnap népszavazást tartanak az elszakadásról. Közben Mariupolban folytatódtak a fegyveres összecsapások az ukrán haderő és az oroszbarát szeparatisták között. Tegnap a már elcsatolt Krím félszigeten légi parádéval ünnepelték a győzelem napját, a második világháború európai befejezését Moldovában is megünnepelték.

Fegyvertelen emberre is lőnek már Kelet-Ukrajnában. Mariupolban – az egyik közösségi oldalon megosztott videó szerint – egy oroszbarát szeparatistát lőtt meg az ukrán hadsereg egyik tagja. A férfi fel is teszi a kezét és lassan hátrálni kezd egy katona elől, de az végül mellbe lövi, miközben tankok húznak el az úton. Az ukrán radikális párt szerint a városban zajló tűzharcokban nyolc lázadót gyilkolt meg a hadsereg, ám a Donyeck megyei orvosi hivatal szerint három halott és 25 sebesült a nap mérlege.

A Krím félszigeten május 9-én légi parádéval ünnepelte az orosz hadsereg a győzelem napját. Az eseményen Vlagyimir Putyin is megjelent, útját elítélte az Egyesült Államok. „Szerintünk Putyin útja provokatív és szükségtelen volt. A Krím Ukrajnához tartozik. nem ismerjük el és illegálisnak, illegitimnek tartjuk azt, ahogy az oroszok viselkednek” – mondta Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő.

Moldovában megünnepelték a győzelem napját az elszakadásért küzdő Transznisztriai régióban is. Május 9-én eddig az oroszok a Németország felett a második világháborúban aratott győzelmet ünnepelték, addig az elmúlt hónapokban a Nyugat és Oroszország ellenállását szimbolizálja az ukrán helyzet miatt. „Köszönöm a szabad és egyesült Európát. Európát, ahogy a gyermekeink és unokáink szabadon utazhatnak, amiért 69 éve a nagy- és dédnagyszüleik az életüket kockáztatták. Köszönöm a Moldovai Köztársaság lakói nevében” – mondta Iurie Leanca moldovai miniszterelnök.


A szomszédos Románia kormánya többször is a nemzetközi közösséghez fordult, hogy segítsenek megvédeni területi integritását. A NATO csapatokat küldött Romániába a Moldovában is megjelenő oroszbarát szakadárok miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!