2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Föld-levegő rakéta találhatta el a malajziai utasszállítót

2014. július 18., péntek 06:56, frissítve: péntek 10:34

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító miatt. Csaknem 300-an haltak meg. Már az Egyesült Államok is elismeri, hogy föld-levegő rakéta találta el a gépet, de az ukránok és az orosz szakadárok egymásra mutogatnak.

Nemzetközi vizsgálatot sürget az ENSZ a csütörtök Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító ügyében. A nemzetközi közösség Biztonsági Tanácsa ezért pénteken rendkívüli ülést tart. Már az Egyesült Államok szerint is föld-levegő rakétával lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. Ezzel szemben a gép fekete dobozát Moszkvába szállították. A szerencsétlenségben a gép 280 utasa és 15 fős személyzete vesztette életét. Az áldozatok közül többen is egy ausztráliai AIDS-konferenciára tartottak. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint bármelyik fél lőhette a rakétát.

Az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött donecki régióban, mindössze 40 kilométerre az orosz határtól zuhant le a malajziai légitársaság utasszállítója, miután rakétatalálat érte. Egyelőre nem tudni, hogy az ukránok, a szeparatisták vagy netán az oroszok felelősek-e a tragédiáért.

Egy orosz hírügynökség szerint az ukrán hadsereg szerdán telepített egy Buk típusú légvédelmi rakétával felszerelt egységet abba a térségbe, ahol a gép földnek csapódott. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a légtérben nem hajtottak végre támadást. Kijev a szakadárokra mutogat, egy belügyi tisztviselő azt mondta, hogy a posztszovjet térségben meglehetősen elterjedt Buk-rakétát az oroszbarát erők lőtték ki. A szeparatisták tagadják, hogy vannak olyan légvédelmi fegyverek, amelyek 10 kilométeres magasságban is bevethetők. A Hír Televíziónak nyilatkozó biztonsági szakértő valószínűbbnek tartja, hogy az utasszállítót a szakadárok lőtték le tévedésből.

„Nem hiszem, hogy direkt az utasszállító gépet akarták lelőni, inkább ukrán katonai repülőgépnek gondolhatták, és ezért nyitottak rá tüzet, de persze az sem kizárt, hogy az ukránok azonosították tévesen, bár ez kevésbé valószínű, hiszen a gép Ukrajna belseje felől közeledett, tehát nem valószínű, hogy ők nézték volna ezt ellenséges gépnek. Egész más lett volna a helyzet, ha mondjuk Oroszország felől lépett volna be, arról nem is beszélve, hogy az ukrán légi irányítás folyamatosan követte a gépet, tehát tudtak róla, és ők is jelentették, hogy megszűnt vele a kapcsolat” – fogalmazott Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonsági szakértője.

Egy másik szakértő azt mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorának, hogy bármely fél lőhette a rakétát, de a tévedésért senki sem vállalja majd a felelősséget. Nógrádi György szerint, ha valaki katonai gépnek vélte az utasszállítót, akkor az rendkívüli ostobaságra vall. „Ha kiderül, hogy az oroszok voltak, akkor a világ ellenük lesz; ha kiderül, hogy az ukránok voltak, akkor a világ egyértelműen kimondja, hogy ez az ukrán hadsereg arra sem alkalmas, hogy felismerje a géptípust. Tehát aki ezt megcsinálta, az stratégiailag lejáratja magát. Senkinek nem volt ez érdeke, ha ezt valaki csinálta, akkor az emberi tévedés volt, de ezt beismerni szörnyű nehéz lesz. Soha senki nem fogja beismerni, máshogy fogalmazva: megpróbálják elkenni az ügyet” – vélekedett Nógrádi György.

Az Egyesült Államok bejelentette, vizsgálják a tragédia körülményeit. A gép lelövése után több légitársaság is bejelentette, hogy járatai a jövőben elkerülik Kelet-Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin a maláj repülőszerencsétlenségről is tájékoztatta telefonon az amerikai elnököt, a közvetlenül hozzá érkező híreket is megosztotta Barack Obamával. A beszélgetésben az orosz államfő nehezményezte, hogy az ukrán válság miatt az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekről döntött. Putyin szerint a szankciók súlyosan károsítják a kétoldalú kapcsolatokat. Az amerikai listára orosz nagyvállalatok is felkerültek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!