2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Figyelem, hőségriasztás van érvényben

,

2014. július 18., péntek 08:04, frissítve: kedd 12:58

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás a tartós meleg miatt. A legnagyobb forróság a keleti országrészben várható, a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot. A forgalmasabb utakat és a lakótelepeket locsolókocsikkal hűtik.

Siófok belvárosában ivókutakon hűsíthetik magukat a járókelők. Aki teheti, a vízparton keres menedéket, a balatoni strandok tele vannak.

A hatóságok nem ajánlják az alkoholt a kánikulában, ahogy az órákig tartó napozást sem. „Rövid ideig tartózkodjanak a napon, 20-30 percnél tovább ne. Magas faktorszámú napozókrémet, -tejet használjanak, és keressék az árnyékot. Sok folyadékot fogyasszanak, akár 3-4 literre van ilyenkor szükség” – mondta Kasza Géza, a siófoki Nagystrand mentőtisztje.

A tóparti büfések nem panaszkodnak. „Megjött a kánikulai meleg, egyre több a vendég, egyre nagyobb a fogyasztás. Nagyon sok üdítőt, sört és fröccsöt isznak az emberek, és ez egész nap kitart” – mondta egy büfétulajdonos.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a kánikula fokozott kockázatot jelent az öregeknek, a gyermekeknek és a túlsúlyos embereknek. „75 év felettiek, másodsorban meg kell említeni a kisgyermekeket, és harmadsorban azokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Mindig kiemeljük a vérkeringési és vérnyomási zavarokat, a légzőszervi panaszokat. És nagyon nehezen tűrik ezt a nagy meleget a cukorbetegek, és a túlsúlyosak” – mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Kaposváron a helyi vízszolgáltató hűsítőt oszt. A forgalmasabb utakat és a lakótelepek parkolóit locsolókocsival hűtik a somogyi megyeszékhelyen. „Társaságunk idén már második alkalommal készült. Egy párakaput működtetünk, és a kaposvári vezetékes vízre kapcsoltan hideg ivóvizet és szódavizet adunk az erre járóknak hűsítés céljából. Ezt vasárnap estig folytatjuk első körben, de ha újra bevezetik a hőségriadót, akkor természetesen folytatjuk” – mondta Ift Miklós, a Kaposvári Vízművek Kft. ügyvezető igazgatója.

Szolgálatba álltak a Fővárosi Közterület-fenntartó járművei is. Megállás nélkül róják Budapest útjait. Tartályukban hétezer liter víz fér el, mégis szinte óránként kell újratölteni. „Kétszer 12 órában, tehát gyakorlatilag egész nap járják az FKF Zrt. locsolóautói maximális létszámban a fővárosi útvonalakat. Nappal járják a lakótelepeket, hogy ne zavarják az autókat a közlekedésben. Éjszaka mennek végig a főbb útvonalakon” – közölte Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szóvivője.

Az országos tiszti főorvos vasárnap éjfélig rendelte el a másodfokú hőségriasztást az ország egész területén. A kánikulának frissítő záporok vetnek majd véget a jövő hét elején.

Forrás: Hír TV