2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Félreértések az onkológiai ellátás támogatása körül?

2012. december 13., csütörtök 21:31, frissítve: szombat 10:16

Félreértelmezik az onkológiai készítmények támogatásának tervezett módosítását az egészségügyi államtitkár szerint. Szócska Miklós arra a sajtóhírre reagált, miszerint egy minisztériumi tervezet szerint a végstádiumú vastagbél-daganatos betegek számára nem támogatnák a nagy értékű gyógyszeres kezelést. Az államtitkár egy konferencián bejelentette: egy hónapon belül 10 milliárd forint többletet biztosítanak a hazai onkológiai ellátásra.

A szegedi klinikán évente mintegy négyszáz új vastag- és végbéldaganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A modern gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően már a végstádiumos betegnél is meghosszabbítható az élet időtartama. Mindehhez drága készítményekre van szükség.

Szerdán az Index arról írt, hogy a kormány egy tervezet szerint a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését tervezi. A hírportál azt állította, ha a javaslatot elfogadják, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés.
A hír hallatán a szegedi Onkoterápiás Klinika igazgatója is megdöbbent. Kahán Zsuzsanna azt mondta: a döntés elsősorban a betegek életkilátásait fogja érinteni. „Szinte hihetetlenül megváltoztatta a betegség lefolyását ez a kezelési lehetőség. Ez a beteget nem megterhelő, kombinált kezelési eljárás, normális életet tudnak vele élni akkor is, ha dolgoznak, és a mindennapi munka és életvitel mellett járnak egy-egy ambuláns kezelésre, amellyel egyensúlyban lehet tartanak a betegségüket, vagy akár a daganatot teljesen eltüntetni” – mondta Kahán Zsuzsanna, az Onkoterápiás Klinika igazgatója.


A tételes finanszírozású gyógyszerek felhasználását a világon mindenütt szigorú szabályokhoz kötik, ez azonban nem azt jelenti, hogy aki gyógyítható, az nem kapja meg a számára megfelelő készítményt – mondja a Magyar Kórházszövetség elnöke. „Orvosként ezt a területet borzasztó nehéz megélni, hiszen nyilvánvaló dolog, hogy minden egyes ember számára maximálisan igyekezni kell a lehetőségeket biztosítani, ugyanakkor azt is látni kell, hogy addig tudunk nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Ez vonatkozik sajnálatos módon a daganatos betegek esetére is” – fogalmazott Rácz Jenő.

Az egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezik a tervezetet. Egy konferencián Szócska Miklós azt mondta: szó sincs arról, hogy a végstádiumú rákos betegek számára nem támogatnák a drága kezelést. „Itt nem arról van szó, hogy valakitől valamit elveszünk, hanem arról szeretnénk gondoskodni, hogy mindenki, akinek bizonyíthatóan szüksége van arra a terápiára, megkaphassa. Ugyanakkor ha valakinek nincs szüksége rá, sőt az állapotát, közérzetét rontja, annak fölöslegesen ne adjunk ilyen terápiát. A szakmával közös erőfeszítés lesz ez, hogy mindenkinek a megfelelőt tudjuk adni” – nyilatkozta az államtitkár.

Szócska Miklós bejelentette: egy hónapon belül megjelenik az az onkológiai projekt, melynek keretében tízmilliárd forintot fordítanak intézetek és diagnosztikai berendezések fejlesztésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!