2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Félpályás útlezárások országszerte

,

2014. december 15., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 17:15

Országos demonstrációval tiltakozik a Liga szakszervezeti szövetség a jövő évi adótörvények és a 2015-ös költségvetés ellen, utóbbinak hétfőn lesz a zárószavazása a parlamentben. Az érdek-képviseleti konföderáció egyik tagszervezete a dohánykereskedelem átalakításának terve miatt vonult utcára, és zárta le a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Ha a kormány nem enged, a Liga sztrájkot hirdet.

A Liga Szakszervezetek egész napos forgalomlassító demonstrációt tart hétfőn – egyebek között a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetéria adóterheinek növelése ellen. A legnagyobb érdekképviselet az ország több mint hatvan pontján tervez félpályás útlezárásokat. A demonstrációhoz több érdekképviselet is csatlakozott. Gaskó István elnök azt mondja, az interneten szerveződő csoportokkal nem egyeztetnek.

Beállt az M3-as bevezető szakasza

Budapesten egyebek között az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszain, a harmadik kerületi 11-es főúton, a tizenegyedik kerületi Egér úton, az Andrássy úton, a budai alsó rakparton és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonalon tartanak félpályás demonstrációt. A tüntetés miatt a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton is torlódásra kell számítani, hasonlóan a fővárosi bevezető útvonalakhoz, valamint a közép- és észak-budai utakhoz. Az M3-as sztráda bevezető szakaszán, a 11-es és 13-as kilométernél már állnak az autók.

Forgalomlassító demonstrációk a fővárosban
Fotó: MNO

Mintegy harminc-negyven autós tüntet a helyszínen, s már most jelentős káoszt okoznak az arra közlekedőknek – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója hét órakor. Többen korábban indultak munkába azért, hogy elkerüljék a torlódást, így már fél hétkor is jelentős volt a gépjárműforgalom. Fél nyolcra már teljesen megbénult a közlekedés a 11-es kilométerkőnél. A dugóban álló sofőrök nemtetszésüknek adtak hangot, bekiabáltak a tüntetőknek.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője nyolc órakor elmondta, a legnagyobb torlódás az M3-as autópályán volt. Kilométeres dugó alakult ki a bevezető szakaszon, ezért azt tanácsolták a Gödöllő felől érkezőknek, ha tehetik, ne induljanak útnak vagy próbáljanak keresni kerülőutat, ami azonban nem egyszerű, hiszen Budapesten több helyszínen tart a Liga forgalomlassító demonstrációt. Tíz órára országos szinten javult a helyzet, a legtöbb helyen rendben lehet közlekedni, az M3-ason azonban még mindig 2-3 kilométeres volt a kocsisor.

A demonstráció délután négy óráig tart, így érdemes az autósoknak más útvonalat választaniuk.

A dohányipari szakszervezetek is demonstrálnak

A fővárosban a dohányipari szakszervezetek demonstrációja is nehezíti a közlekedést. Az érdekvédők az ágazatot érintő törvénymódosítások ellen tiltakoznak, szerintük ezerkétszáz ember munkahelyét fenyegeti az állami trafikellátó létrehozásának terve. A tervezet megszavazása értékesítési hálózatuk felszámolására kötelezné a dohányvállalatokat. „Jelenleg a Magyarországon működő dohányvállalatoknál körülbelül ezerkétszáz ember dolgozik értékesítésben és logisztikában, tehát becsléseink szerint nagyjából ennyi munkahely szűnne meg, ha az állami központi dohányelosztó létrejönne” – mondta Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője.

A tüntetők 350 járművel zárták le az alsó rakpart egy szakaszát. Tizenegy órakor kocsijukat hátrahagyva gyalog mentek a Parlament elé mintegy 200-an, hogy fotóval ellátott csokit adjanak át minden képviselőnek. Ezzel jelezve, hogy 1200 munkahely kerülhet veszélybe. A csokikat Varju László vette át.

Déltől csöndes demonstrációt tartottak, majd visszamentek autójukhoz. A forgalomlassító felvonulásuk reggel nyolctól délután ötig tart.

Debrecent sem hagyták ki

Debrecenben öt helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A demonstrációra mintegy 100 autóval vonultak ki, ezzel nem okoztak jelentősebb torlódást – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Ha nem születik megállapodás, akkor újabb félpályás útlezárás vagy sztrájk várható, közölte Szabó Tibor, a Liga Szakszervezetek debreceni tüntetésének egyik szervezője.

Pécsett is tüntetnek

Vidéken 32 helyszínen, 15 megyeszékhelynél tüntetnek. Pécsett négy helyszínre – az 57-es út kétsávos bevezető szakaszára, a 6-os út két négysávos szakaszára és a szintén négysávos 66-os útra – hirdettek meg félpályás útlezárást, mondta a Hír TV helyszíni tudósítója hét órakor. A négy helyszínre meghirdetett demonstrációból kettő elmaradt: a 66-os úton és a 6-os út Barcs felé vezető szakaszán. Az 57-es úton csupán 9 autó vesztegel. A 6-os út városi szakaszán 20 autó tartotta fel a forgalmat, azonban délre már szinte teljesen helyreállt a forgalom ezen a szakaszon is.

Szekszárdon kisebb tüntetés van

Tolna megyében a Liga négy helyre hirdetett demonstrációt, de csak kettőt tartottak meg. Szekszárdon és Pakson.

A tolnai megyeszékhelyen is tüntetnek reggel óta. Hét és nyolc óra között volt a legnagyobb a forgalom a demonstráció miatt – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 15 órakor. A lezárt két sávos úton felváltva engedik a két oldalról a forgalmat. 16 óra körül számítanak a helyiek még nagyobb forgalomra, amikor is a munkaidő lejártával a Bátaszék felé lakók hazafelé autóznak fokozva ezzel a forgalmat az utakon.

Paksnál, Paks és Dunakömlőd között azért okoz nagyobb fennakadásokat a tüntetés, mert azt semmiféleképpen nem lehet kikerülni. Ha valaki mégis el szeretné kerülni annak rá kell menni az M6-os autópályára, ami ugye fizetős.

Forgalomlassító demonstrációk az országban

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!