2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felmondások százait adja ma át a Tesco

,

2015. január 12., hétfő 16:50, frissítve: kedd 08:11

13 veszteséges üzletét zárja be februárban a Tesco. A társaság vezetősége a törvényi változások, így az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj emelése és a vasárnapi zárva tartás miatt döntött a leépítés mellett. A döntés több mint 500 munkavállalót érint. A Tesco vezérigazgatója azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a létszámleépítés a lehető legkisebb legyen. Kovács Zoltán szerint a boltbezárások mögött a brit cég már korábban is ismert gazdasági nehézségei állnak. A kormányszóvivő szerint ezért elfogadhatatlan, hogy a vállalat magyarországi menedzsmentje a magyar kormányra próbálja hárítani az elbocsájtások felelősségét.

Február 4-től összesen 3 veszteséges Tescót zárnak be Győrben. A multicégnél elrendelt leépítés ezt a várost érinti a legjobban. „Tudtuk, hogy készül elbocsátásra a Tesco, mint általában a többi cég is készül erre, hiszen azok a törvények, amik január 1. óta megszülettek a kereskedelemre, azok megszorításokat tartalmaznak, és ebbe beletartozik az is, hogy létszámot küldenek el ezek a cégek” – mondta a Hír Televíziónak Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei elnöke.

De két-két üzletet zárnak be Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Pest megyében is. Budapesten pedig a Mátyás téri boltra kerül lakat. A 13 áruházban összesen 560-an dolgoznak.

„Az elmúlt néhány hónap törvényi változásai nyomán elvégeztük az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát, és annak érdekében, hogy nyereségesek maradhassunk, 13 üzletünk bezárása mellett döntöttünk” – közölte Nigel Jones, a Tesco vezérigazgatója.

Bár a Tesco egész Európában válságba került, a magyar leánycég vezérigazgatója azt mondta, hogy a leépítésre az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése és a vasárnapi nyitva tartás tilalma miatt van szükség. A döntésről hétfőn tájékoztatták hivatalosan a dolgozókat is. „Ez egy nehéz nap, és országszerte több száz kollégánkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többüket meg tudjuk tartani és az érintett munkatársaknak munkát találjunk a környékbeli Tesco áruházakban. Ha ez nem sikerül, akkor támogatjuk majd őket abban, hogy új állást találjanak, illetve azzal is, hogy terveink szerint a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatást fizessünk számukra munkaviszonyuk megszüntetésére tekintettel” – mondta a hazai Tesco vezetője.

A munkahelyek egy részét a szakszervezetek szerint is átcsoportosítással lehetne megmenteni. „A megnevezett áruházak körül vannak olyan nagyobb áruházak, ahol esetleg lehetőség van arra, hogy befogadják az embereket és oda átcsoportosítsanak munkavállalókat, hogy ott tudjanak tovább dolgozni, ez az álláspontunk, és még más javaslatokat is fogunk tenni” – hívta fel a figyelmet Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A Tesco vezetősége azt ígéri, hogy mostani leépítés után a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt már nem kell elbocsátaniuk további dolgozókat.

Nem indokolt a lépés

A kormányzati intézkedések nem indokolják a Tesco lépését – jelentette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán szerint a boltbezárások mögött a brit cég már korábban is ismert gazdasági nehézségei állnak. A kormányszóvivő szerint ezért elfogadhatatlan, hogy a vállalat magyarországi menedzsmentje a magyar kormányra próbálja hárítani az elbocsájtások felelősségét.

„Méltánytalan a Tesco magyarországi üzletbezárásokról, illetve elbocsátásokról szóló bejelentése, hiszen nem is burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani azt a felelősséget, amely agresszív terjeszkedési politikájából fakad, és ami nem teszi lehetővé, hogy a vágyott és elérni kívánt profitcélokat elérje. Az elmúlt hónapokban a napnál világosabb, hogy a Tesco anyavállalatánál Nagy-Britanniában olyan problémák merültek fel, amely több mint 260 millió fontos, ez magyar pénzben több mint 100 milliárd forintos veszteséget eredményezett, a Moody’s leértékelése, a tőzsdei szabadesés és a vállalat vezetőivel kapcsolatos problémák sokkal jobban indokolják ezeket a lépéseket, mint a magyar kormány piacvédő intézkedései” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!