2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Fegyveresek megtámadtak egy ukrán határátkelőt

2014. május 9., péntek 08:05, frissítve: péntek 13:12

Fegyveresek támadtak meg egy határátkelőt a kelet-ukrajnai Luhanszkban, de az őröknek rövid tűzharc után sikerült elkergetniük a támadókat. Közben a válság rendezésére a kijevi kormány az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet tisztségviselőivel egyeztetett. Az ukrán vezetők nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményeztek, és amnesztiát ígértek azoknak a oroszbarát szakadároknak, akik önként leteszik a fegyvert. A kelet-ukrajnai oroszok továbbra is kitartanak amellett, hogy a hétvégén megtartják a függetlenségi népszavazást, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin a halasztást kérte.

Az oroszpárti felkelők ismét kiszorultak a városháza épületéből, amelyet már sokadszorra foglaltak vissza az ukrán kormányerők. Az egyenruhások akciója közben lövések is dördültek, egy lázadó megsebesült.

A szintén kelet-ukrajnai Luhanszkban csütörtök este ismeretlen fegyveresek támadtak meg egy határátkelőt, az őrök egy rövid tűzharc után elkergették őket.

Az elmúlt napok összecsapásaiban sokan meghaltak. A luhanszki felkelők most a hadsereg támadásától tartanak, ezért úgy döntöttek, a városban nem rendezik meg a Győzelem napi díszszemlét. „Arra kérjük az embereket, hogy maradjanak otthon, és ott ünnepeljék a háborús hősöket. Ne engedjék ki a gyermekeket az utcára. Jelenlegi értesüléseink szerint azok, akik konfliktust akarnak szítani, a luhanszki reptérnél vannak. Ezek az ukrán különleges erők, nyugati privát hadi cégek alkalmazottai” – figyelmeztetett Szergej Gracsov oroszpárti katonai parancsnok.

Az ukrán kormányerők nem csak az épületfoglalásokat és a katonai felvonulásokat akadályoznák meg. A belbiztonsági szolgálat vezetője azt mondta, mindent megtesznek, hogy a szakadárok ne rendezhessenek népszavazást vasárnap Donyeck és Luhanszk megye függetlenségéről. „Ez a bazári komédia az úgynevezett népszavazásról továbbra sem állt le. És azok sem, akik az ötletet és a pénzt adták hozzá. De az ukrán hatóságok mindig megtesznek majd minden tőlük telhetőt, hogy leállítsák ennek az úgynevezett referendumnak a finanszírozását, és hogy biztosítsák: a törvénytisztelő civil szervezetek nem vesznek ebben részt” – mondta Valentin Nalivajcsenko, az ukrán belbiztonsági szolgálat vezetője.


A válság rendezésére a kijevi kormány kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményezett, és amnesztiát ígért azoknak a felkelőknek, akik önként leteszik a fegyvert.

Közben Oroszországban és a Krím félszigeten hatalmas katonai díszszemlével ünneplik a győzelem napját. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!