2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:05

Falus vállalná – bár felkérést még nem kapott

2014. augusztus 5., kedd 17:16, frissítve: kedd 22:59

Vállalná a főpolgármesteri jelölést Falus Ferenc, bár hivatalosan még nem kérték fel a baloldali pártok. Az MSZP-s Horváth Csaba szerint a baloldali kispártok ultimátumot adtak a szocialistáknak.

Vállalná a főpolgármesteri jelölést Falus Ferenc, bár hivatalosan még nem kérték fel a baloldali pártok. A volt tisztifőorvos közösségi oldalán jelentette ezt be. Falus Ferenc neve új a baloldal listáján, eddig Balázsovits Lajos és Magyar György merült fel lehetséges jelöltként. A szocialista Horváth Csaba tagadta, hogy a hétfői egyeztetésen megállapodtak volna a közös jelöltről, és azt mondta: a Bajnai-szövetség és a DK ultimátumot adott az MSZP-nek, Falust pedig tiszteletre méltó nyugdíjas köztisztviselőnek nevezte.

Az utolsónak nevezett egyeztetésre érkeztek a felek az Együtt–PM irodáihoz hétfő délután. Sajtóhírek szerint már ekkor biztos volt, Gyurcsány Ferenc titkos favoritja, Balázsovits Lajos nem lesz főpolgármester-jelölt.

Hiába ígérték, a hétfői tárgyalások után sem jelentették be az ellenzéki pártok, ki lesz Tarlós István kihívója az októberi választáson, ám kiszivárgott sajtóhírek szerint a zárt ajtók mögött ekkor már Falus Ferenc jelöléséről egyeztettek.

„Az MSZP nevében sikeresnek minősítem a tárgyalásokat...” – Kunhalmi Ágnes sikerről beszélt az egyeztetés után, Horváth Csaba viszont reggel az ATV műsorában kelt ki a megállapodás-tervezet ellen.

– Önöket most megzsarolták?
– A politika nyelvén inkább ultimátumnak nevezném.
– Jött a DK és az Együtt, és azt mondták, vagy ez, vagy mehettek, amerre akartok?
– Azért ez hétről hétre megtörtént, nem szűkíteném le a tegnapi napra… – fogalmazott Horváth Csaba.

Bár a tárgyalódelegáció tagjai megegyezésről beszéltek, Horváth Csaba továbbra is saját magát tartja az MSZP főpolgármester-jelöltjének és cáfolta, hogy Falus Ferenc személyére rábólintottak a szocialisták.

– Falus Ferenc volt tisztifőorvos, úgy hírlik, közös jelöltje a DK-nak, az MSZP-nek és az Együttnek...
– Az MSZP-nek még nem közös jelöltje, szeretném jelezni.
– Nem azzal álltak fel tegnap, hogy megállapodtak?
– Nem, nem – mondta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Van olyan szocialista viszont, aki igent mond az egykori tisztifőorvosra. Falus korábban tagja volt az MSZP-nek, Gyurcsány Ferenc nevezte ki tisztifőorvossá még miniszterelnökként. Később pedig az Együtt–PM Szövetség mögött álló, Bajnai-féle Haza és Haladás alapítvány okiratát is aláírta. „Én Falusi urat jó jelöltnek tartom. Egy jó szakember, aki eddigi szakmai pályafutásában már bizonyított. Hogy jobb főpolgármester lesz-e Tarlós Istvánnál, abban én biztos vagyok” – fogalmazott Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az Együtt–PM ügyvezető társelnöke nem kívánta megerősíteni Falus jelölésének a hírét:  „Nem erősítem meg. Én elmondtam a véleményemet, hogy amennyiben Falus Ferenc lesz, akkor ez egy jó jelölt lesz”. Szigetvári Viktor azt azonban cáfolta, hogy ultimátumot adtak a szocialistáknak, de szavai alapján az összefogás csak az MSZP-n múlik.

Annak ellenére, hogy a pártok nem erősítették meg Falus indítását, a volt tisztifőorvos közösségi oldalán jelezte: készen áll a megmérettetésre.

Falus Ferencet a DK is támogatja – közleményben azt írták: a volt tisztifőorvos megfelelő jelölt a főpolgármesteri posztra. A párt szerint az aspiráns kiváló egészségügyi szakértő, aki államigazgatási tapasztalatokkal is rendelkezik, és van esélye leváltani Tarlós Istvánt, a Fidesz jelöltjét.

A szocialista önkormányzati képviselők egy része viszont fellázadt a megállapodás ellen. A hétfői egyeztetésen ugyanis eldőlt, hogy melyik párt hol indíthat polgármesterjelöltet és képviselőket. A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP 6, a többi kis párt 5-5 kerületet kapott, a bukásra ítélt kerületekben pedig egymás ellen indulnak. Újpesten az MSZP-s Trippon Norbert méreti meg magát, a belvárosban viszont az Együtt–PM-es Juhász Péter. A kerület korábbi polgármesterjelöltje, Steiner Pál emiatt levélben tiltakozott a pártvezetésnél. Azt írta: nem tartják be a megállapodást, ha az a helyi közösség szempontjából nem előnyös.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!