2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ezt az egyetlen szót tudta kimondani a merénylő

2013. április 23., kedd 11:01, frissítve: szerda 15:29

Megszólalt a bostoni merénylő. A férfi elfogása közben a torkán és a nyelvén is megsebesült, most egyetlen szót tudott kiejteni az őt faggató rendőrök előtt. A 19 éves, csecsen származású fiatalembert tömegpusztító fegyverek bevetésével és terrorizmussal vádolják, így az ügyészség akár halálbüntetés kiszabását is kezdeményezheti. A tárgyalás május végén kezdődhet.

Bátyja volt a merényletek értelmi szerzője, és nem áll mögöttük semmilyen nemzetközi terrorszervezet – ez derült ki a kórházban ápolt Dzsohar Carnajev előzetes kihallgatásán. A bostoni kettős robbantás gyanúsítottja szerint testvére az iszlámot akarta megvédeni minden támadás elől.

A csütörtöki autós üldözés során lelőtt idősebb testvér tavaly fél évet töltött Oroszországban, a hatóságok szerint ekkor radikalizálódott. A testvérpár CNN-nek nyilatkozó nagynénje megerősítette, hogy Tamerlán tavaly kétszer is Csecsenföldön járt.


Hétfőn kórházi ágyánál ismertették a vádakat a gyanúsítottal: a 19 éves férfit tömegpusztító fegyverek bevetésével és terrorizmussal vádolják, így az ügyészség akár halálbüntetés kiszabását is kezdeményezheti. A vádpontokra a gyanúsított bólintott, viszont a kérdésre, hogy módjában áll-e ügyvédet fogadni, hallható nemmel válaszolt – ezt az egyetlen szót tudta kimondani az elfogásakor torkán és nyelvén is megsebesült férfi. A Fehér Ház megerősítette, hogy Dzsohar Carnejev ügyét polgári bíróság tárgyalja majd.

A szövetségi bíró a gyanúsított állapotának tükrében május 30-ára tűzte ki egy esetleges tárgyalás dátumát. Amerikában a merénylet után egy héttel, helyi idő szerint 2 óra 50 perckor sokan egyperces néma csenddel adóztak a bostoni robbantások áldozatai emlékének.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!