2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Ezért kell a gázárcsökkenéssel kezdeni

2014. január 26., vasárnap 12:18, frissítve: vasárnap 17:19

A Fidesz–KDNP más szemlélettel állt hozzá a rezsiárakhoz, mint a Gyurcsány-koalíció kormányai, ezért valósulhatott meg eddig is a rezsicsökkentés – ezt Rogán Antal mondta a Hír Televízió P8 című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: az elavult technológia miatt tudják a távhő árát kisebb mértékben csökkenteni a következő fűtési szezon előtt. A frakcióvezető szerint a rezsicsökkentés folytatását a paksi atomerőmű bővítése biztosíthatja. A harmadik rezsicsökkentésről szóló jogszabályt még februárban elfogadhatja a parlament.

„Itt egy szemléletváltásra van szükség, mi ezt elkezdtük.” A harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolatban mondta ezt Rogán Antal a P8 című műsorban. A Fidesz frakcióvezetője szerint a Gyurcsány-kormány ideje alatt az extraprofit benne volt az árakban, a költségek akkor is növekedtek, amikor a gáz és a villamos energia világpiaci ára csökkent. Ráadásul akkor vezették be a szolgáltatásokhoz kapcsolódó alapdíjat is.

A frakcióvezető szerint a rezsicsökkentés folytatásának záloga a paksi atomerőmű bővítése lehet, az erőmű állítja elő legolcsóbban a villamosenergiát, ami a magyar termelés 40-45 százalékát adja. „Paks állítja elő ma a magyar villamosenergia-termelésben a legolcsóbban az áramot, közel 30 százalékkal alacsonyabban, mint egyébként más energiatermelő forrás, a megújuló energiákhoz képest pedig, ott nem 30 százalékkal, hanem körülbelül harmadannyiért, mert azoknál 35 forint körül van az előállítási költség, Paks meg 12 forint fölött termel” – mondta Rogán Antal.

A harmadik rezsicsökkentésről szóló jogszabályt még februárban elfogadhatja a parlament, ennek alapján a gáz ára április 1-jétől 6 és fél százalékkal mérséklődhet, ősszel pedig az áram és a távhő lesz olcsóbb. De rendkívüli ülést is összehívnak majd, ha a Kúria dönt a devizahitelesek ügyében.

 

 

Rogán Antal az ellenzéki összefogásról is beszélt. Azt mondta: szerinte ismét Gyurcsány Ferenc irányítja a baloldalt. „A kedvenc mondatom: megkérdezték tőle, hogy került képbe Fodor Gábor. Hátradőlt és azt mondta: »én igényeltem, Attila megoldotta, Bajnai pedig elfogadta«. Hát így működik ma a baloldali együttműködés, tehát itt egyértelműen legalább tavaly október óta Gyurcsány az, aki diktálja a forgatókönyvet” – szögezte le a frakcióvezető, aki nem érti a paksi bővítésről szóló ellenzéki kritikákat sem, hiszen Bajnai Gordon 2010-ben még nemzeti stratégiai ügynek nevezte a beruházást, amiről a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint a Gyurcsány–Bajnai-kormány már 2011-ben döntött volna. A kiszivárgott iratokból az is kiderül, hogy arról is meg voltak győződve, hogy a bővítést csak az oroszok tudják biztonságosan elvégezni, a beruházást pedig egy jóval drágább hitelből finanszírozták volna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!