2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Ez a legnagyobb légikatasztrófa Hollandia történelmében

2014. július 18., péntek 13:07, frissítve: péntek 17:18

Hollandia gyászol a légi szerencsétlenség után, a gépen több mint 150 holland állampolgár utazott. Közben az ausztrál miniszterelnök berendelte az orosz nagykövetet.

Üres a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér. Huszonhárom maláj ült a Kelet-Ukrajnában lelőtt gépen, ami épp Malajzia fővárosába tartott. A hozzátartozók és családtagok a reptéren várták a híreket.

Az amszterdami Schiphol, a holland főváros légikikötője egyike Európa négy legnagyobb repülőterének, ahonnan napi két járat indul Malajziába. Az utasok megdöbbenve vették tudomásul a 295 ember halálával járó szerencsétlenséget. Az eset után az európai légitársaságok úgy döntöttek, hogy nem repülnek Ukrajna felett az elkövetkező időszakban.

„Tizenhatból tizenöt légitársaság az ázsiai térségben Ukrajna fölött repül. Az európai légi járatok is ezt az utat használják, ezt a légteret. Órákkal az eset előtt nagyszámú utasszállító is ezt az utat használta. Nem voltak utolsó pillanatban adott utasítások az MH17 pilótái felé, hogy változtassák meg az útvonalat” – közölte Liow Tiong Lai, a malajziai közlekedési miniszter.

Az áldozatok közül a legtöbb holland volt, 154 utas rendelkezett holland állampolgársággal. Ez volt a legnagyobb légikatasztrófa Hollandia történelmében.

Az utasok egy része Ausztráliába, egy AIDS-konferenciára utazott. Az egyik nő egy kollégáját vesztette el: „Csak próbáljuk erősíteni magunkat és kitalálni még ki ülhetett a gépen. Hihetetlen. Még, nem hiszem el, hogy ez történt” – nyilatkozta Marie Ekstand AIDS-kutató.

Az ausztrál külügyminiszter berendelte az orosz nagykövetet. „Tagadta, hogy Oroszországnak köze lett volna az ügyhöz, de azt is mondta, hogy jelen helyzetben nem adhat információkat a történtekről, és ezért is támogatja országa a mély és független vizsgálatot. Egy nyitott, teljes, nemzetközi és független vizsgálatot” – közölte Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

Az orosz védelmi minisztérium is tagadta, hogy bármi köze is lenne a gép lelövéséhez. „Figyelembe véve a különböző gyanúsítgatásokat, amik Oroszországot érik a szomszédos Ukrajnával kapcsolatban kijelentem, hogy július 17-én az orosz légvédelmi rendszerek nem működtek az adott régióban. Az orosz légierő gépei nem repültek a donecki régióval határos területeken. Ezeket a kijelentéseket teljesen alátámasztják a rögzített adataink” – hangsúlyozta Alexej Komarov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Mindeközben Ukrajnában nem hajlandók szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt.

A nemzetközi jog szerint a körülmények feltárásáért elsősorban az az állam felel, amelynek a területén történt a tragédia, de a vizsgálatba más országok is bekapcsolódhatnak szakértőikkel. Szakértők megjegyzik: a vizsgálatot nehéz lesz elvégezni a felkelők által ellenőrzött Kelet-Ukrajnában. A roncsok 20 négyzetkilométeres területen szóródtak szét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!