2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Éves szinten kevesebbet költenek majd matricára az autósok?

2014. december 13., szombat 14:19, frissítve: szombat 21:25

Azok lesznek az új útdíjrendszer igazi nyertesei, akik hosszabb útvonalon használják a magyarországi sztrádákat – ezt Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár mondta szombati sajtótájékoztatóján.

Tasó László szerint ezek az autósok éves szinten jóval kevesebb pénzt költenek majd matricára, mint eddig. Így a tervezettel több százezer emberen segíthet a kormány. Az államtitkár szerint az agglomerációból érkezők sem járnak majd rosszul. A kormányzati javaslatot – az ellenzék és a szakmai szervezetek mellett – több fideszes polgármester és országgyűlési képviselő is ellenzi. Az új rendszerben januártól nemcsak a budapesti körgyűrű és a sztrádák fővárosi bevezető szakaszai lesznek fizetősek, hanem a nagyvárosokat elkerülő útszakaszok is.

„Budapesten belül, a közigazgatási határon belül már nincsen kötelessége senkinek, tehát nem kell fizetni, mert főúttá átminősülnek az utak. Egész Pest megyében van lehetősége a gyorsforgalmi kapcsolatot használni egy 5000 forintos évi matricával. Ez azt jelenti, ha naponta jár dolgozni, ha a munkanapokat vesszük csak, akkor 20 forint per munkanap. Gondolja, hogy valaki megkockáztatja, hogy a 20 forintos napi többletteherért jelképesen szólva elmegy majd bujkálni? Hát ki van zárva. Ki van zárva” – véli Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikai államtitkára.

Megnőhet az átmenő forgalom

A Kaposvárt elkerülő út is fizetős lesz januártól. A település polgármestere szerint az intézkedés mindenképp hátrányosan érinti majd a megyeszékhely közlekedési viszonyait, mert az autósok nagy része nem fog matricát vásárolni azért, hogy az elkerülőt használja. Szita Károly arra számít, hogy Kaposváron megnő az átmenő forgalom.

„Több megyei jogú városi kollégámmal beszélve, ők rendkívüli mértékben aggódnak és éppen ezért nem is támogatják. Nagyon sok autó fog, nagyon sok személyautó fog a városaikon keresztül közlekedni. Kaposváron is nyilvánvalóan meg fog nőni a forgalom ebben az esetben, de hogy milyen mértékben, azt jelen pillanatban nem tudom megítélni” – fogalmazott Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!