2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Európai fegyvereket visznek Irakba

, ,

2014. szeptember 1., hétfő 11:14, frissítve: hétfő 19:45

Hétfőn kezdi meg az európai fegyverek szállítását Irakba a német hadsereg. A második világháború óta ez az első eset, hogy Németország háborús övezetbe fegyvert ad a szemben álló felek egyikének. Szállít felszerelést az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is. Az amerikai légierő a hétvégén is bombázta az Iszlám Állam iraki állásait, és segélyeket dobott le a kurd lakosságnak.

Két hónapos ostrom után verték vissza az iszlamistákat Irak és Kurdisztán határán, Amerli városában. Az iraki és kurd hadsereg egyelőre régi amerikai fegyvereket használ, de napokon belül megkapják az első európai szállítmányokat is. Az uniós fegyverexportot részben a németek koordinálják, a német felszerelésen kívül a bolgár és román fegyvereket is ők viszik Irakba.

„Az Iszlám Állam terroristái kegyetlen brutalitással harcolnak, nekünk ezért kötelességünk megvédeni a rászorulókat és támogatni a szervezet ellenfeleit. Katonai felszerelésen, fegyvereken, lőszereken kívül segélyeket is viszünk a szövetségeseinknek” – mondta a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen.

Németországban belpolitikai vita lett a fegyverexportból. A németek a második világháború óta nem szállítottak háborús övezetbe gyilkolásra alkalmas fegyvert. A kormány önvédelemre hivatkozik, mert az iszlamisták Európára is veszélyt jelentenek.

„Ha nem tudjuk visszaszorítani az Iszlám Állam terroristáit, akkor a teljes Közel-Keleten háború kezdődhet, ez pedig már közvetlenül veszélyezteti Európát, különösen, hogy több ezer európai állampolgár is harcol az Iszlám Állam terroristái között” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Becslések szerint Irakban és Szíriában négy-ötezer európai harcol az Iszlám Állam oldalán, köztük már nők is, akik szexuális szolgáltatásokkal segítenek az iszlamistáknak. Nagy-Britanniában már törvénymódosítást is kezdeményeztek, hogy aki engedély nélkül utazik Irakba, Szíriába, az büntethető legyen a terroristák támogatása miatt.

Itthon is gyűjtöttek az iraki menekülteknek

Az iraki menekültek megsegítésére gyűjtöttek vasárnap a magyarországi evangélikus gyülekezetek. Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: egyik munkatársa jelenleg is Észak-Irakban tartózkodik, hogy segítsen, és tájékozódjon az ottani helyzetről. Az összegyűlt adományok szétosztását ennek tapasztalatai alapján végzik majd.

„Az ökumenikus segélyszervezet munkatársa a helyszínen van, Erbílben, és ezekben a napokban látogatja végig azokat a menekülttáborokat, ahová a belső menekültek kényszerültek. Itt egy magyar segélyprogram előkészítése is zajlik a tényfeltárás mellett, és a következő napokban különböző segélyakciók, osztások várhatók, illetve egy hosszabb távú segélyprogram kidolgozása” – közölte Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!