2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

EU-csúcs: Barroso nem ért egyet az EU leminősítésével

2013. december 20., péntek 17:47, frissítve: vasárnap 08:15

Nem ért egyet az EU-költségvetés leminősítésével az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso kijelentette: a hitelminősítőnek az eredmények alapján kellene ítéletet mondania, az pedig ténykérdés, hogy az EU büdzséjéről szerződéses szabályok rendelkeznek. A kétnapos brüsszeli EU-csúcson az állam- és kormányfők a tervezett bankunió ügyében azt a döntést hozták, hogy az eurózóna tagállamainak bankjai közös bankszanálási alapot hoznak létre. Emellett természetesen szó volt az ukrán helyzetről is.

Az unió állam- és kormányfői szerint amennyiben a kijevi kormány felkészültnek érzi magát, folytatódhatnak a tárgyalások a társulási szerződésről, addig azonban arra kérik az ukrán vezetést, tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat és találjanak politikai megoldást a krízisre. A kétnapos csúcstalálkozón szó esett a Közép-afrikai Köztársaságban kibontakozott válságról is, az EU ötvenmillió eurót biztosít a stabilitási célok megvalósítását és hatmillió eurót humanitárius segítségnyújtásra. A legfontosabb döntés viszont az európai bankunió ügyében született, az eurózóna tagállamainak bankjai közös bankszanálási alapot hoznak létre. Orbán Viktor a tanácskozás után azt mondta: Magyarország ez ügyben már megtette a szükséges lépéseket.

„Én a pénzügyminisztert már három héttel ezelőtt arra kértem, hogy a most formálódó bankunióhoz hasonló magyar, tehát nemzeti hatáskörben megszületett bankszanálási törvénytervezetet készítsen elő, hogy függetlenül attól, hogy csatlakozunk-e a bankunióhoz, nekünk legyen egy olyan nemzeti szabályozásunk, amely a magyar polgárokat védi meg attól, hogy a rosszul működő bankok pénzügyi következményeit, illetve a rosszul működő bankok pénzügyi terheit át lehessen hárítani a választópolgárokra” – jelentette ki Orbán Viktor.


A csúcstalálkozón szó volt egy másik gazdasági szabályozó eszköz, a gazdasági koordináció elmélyítéséről is, ez azonban csak az eurózóna tagállamait érinti, lényege, hogy a vállalt kötelezettséget szerződéses formában is meg szeretnék erősíteni. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, ez olyan intézkedés, amelyet Magyarország már meglépett, vagy pedig az átalakítás kellős közepén vagyunk.

El is mondta a miniszterelnök, hogy mire gondol: például a szakképzési reform, az egyetemek átalakítása, a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, a közmunka munkarendszerének kiépítése.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!