2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Észak-koreai ultimátum az USA-nak

2013. április 18., csütörtök 13:15, frissítve: kedd 13:39

Ultimátumot intézett Észak-Korea az Egyesült Államokhoz. A phenjani vezetés az ENSZ-szankciók feloldásához kötötte az atommentesítésről szóló tárgyalások folytatását. Egyúttal megrendítő erejű csapással fenyegette meg Dél-Koreát, ha területén folytatódnak az amerikaiakkal közös hadgyakorlatok.

Csak teljesíthetetlen feltételekkel kezdené újra a tárgyalásokat Észak-Korea. A legfelsőbb katonai tanács közleménye szerint Dél-Korea csak akkor kerülheti el a megrendítő erejű északi csapást, ha az Egyesült Államok változtat az országgal szemben eddig tanúsított magatartásán.

„Meg kell tenniük a lépéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsában hozott szankciók visszavonására. Szem előtt kell tartaniuk, hogy ez a záloga az Észak-Korea iránti jó szándék kifejezésének.” – mondták az állami televízióban.


A phenjani vezetés csak akkor hajlandó ismét tárgyalni a koreai félsziget atommentesítéséről, ha kivonják az amerikai atomfegyvereket a Távol-Keletről, és ha felfüggesztik a közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokat. Phenjanban közben elítélték, hogy Kim Ir Szen születésnapján az északi vezetők képét gyalázták meg Szöulban.

Dél-Korea a múlt héten tárgyalásokat ajánlott fel Észak-Koreának, a phenjani vezetés azonban olcsó és ravasz trükknek minősítette a déli kezdeményezést. A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar, akkor előbb fel kellene hagynia ellenséges magatartásával.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!