2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Európa a háború árnyékában - A Századvég Alapítvány konferen 09:25

Erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna között

2014. július 13., vasárnap 12:40, frissítve: hétfő 11:51

Orosz területre csapódott be egy ukrán lövedék, a támadásban egy ember meghalt. Az oroszbarát felkelők és az ukrán hadsereg a kelet-ukrajnai Donyeck városáért harcol. Moszkva kemény diplomáciai válaszlépéseket helyezett kilátásba, az orosz külügyminiszter-helyettes szerint erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán.

Ukrán katonák járőröznek az ország keleti részén, Sziverszkben. A települést az oroszbarát szeparatistáktól foglalták vissza a kijevi kormányerők. „A várost teljesen az ellenőrzésünk alá vontuk. Tegnap hajtottuk végre a műveleteket, és ma már nincs egy lázadó sem a városban” – mondta az ukrán hadsereg parancsnoka.

A harcok elől korábban a lakosság fele elmenekült, az ukrán hadsereg parancsnoka szerint a lakók már kezdenek visszatérni. A város visszafoglalása fontos lépés ahhoz, hogy bekeríthessék a szakadárok központjait, Donyecket és Luhanszkot.

A harcok ma is folytatódtak, egy ukrán lövedék Dél-Oroszországban, Rosztov térségében csapódott be. A támadásban egy férfi meghalt, többen pedig megsebesültek. Az orosz külügyminisztérium részletes vizsgálatot és kemény válaszlépést ígért. A terrorellenes hadműveletek szóvivője szerint az eset azt bizonyítja, hogy az oroszbarát egységek már lakott területeket is támadnak és gyerekeket raboltak el. „Úgy értesültünk, hogy a terroristák ukrán gyerekeket kezdtek elrabolni, majd megpróbálják illegálisan Oroszországba vinni az árvákat. Az árvaházak vezetői nyomás alatt állnak. A terroristák okmányok kiállítására vették rá őket” – mondta Andrij Liszenko, az Ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője.


A lázadók szerint a hadsereg lőtt először. „Éjjel az ukrán hadsereg civilek lakóépületeit és ipari területeket lőtt rakétákkal. A legtöbb rakéta ipari létesítményekre, lakókörzetekre és terekre esett. Egy tejüzemet is teljesen megsemmisítettek. Ezzel óriási kárt okoztak a lakóknak. Információim szerint harminc civilt öltek meg” – mondta a felkelők egyik vezetője.

A hivatalos adatok szerint az ukrán hadsereg akciójának csak hat halálos áldozata van.

„A Moldovával határos délnyugati Odesszában is feszült a helyzet: két bankfiókot is felrobbantottak ismeretlenek. Feltehetően a helyi oroszbarát erők hajtották végre a támadást, a pénzintézetet Igor Kolomojszky ukrán milliárdos alapította. Az április óta tartó konfliktusban becslések szerint több mint ezren haltak meg, az áldozatok között sok civil van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!