2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Erős havazás, hóátfúvás, majd tartós fagy jön

2014. december 27., szombat 17:07, frissítve: vasárnap 17:52

Vasárnapra másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezeken a területeken akár 20 centiméter hó eshet. A nyugati országrészben viharos széllökésekre és hóátfúvásokra is számítani kell, a hőmérséklet pedig tartósan fagypont alatt marad, a jövő héten mínusz 15 fok is lehet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztet, hogy az autósok csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Budapesten szombaton délben derűs, napsütéses volt az idő, felhő sem volt az égen, a hőmérséklet plusz egy fok volt. A szombathelyiek viszont hólapátolással kezdték a napot: reggelre mintegy 5 centi hó hullott Vas megyében. Ennek csak a gyerekek örültek. De havazott még Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, valamint keleten, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein is. Az ország túlnyomó többségén fagypont alatt maradt a hőmérséklet, ezért az utak is sokfelé nedvesek, csúszósak.

„A gyorsforgalmi út, valamint a főutak a Dunántúl nagy részén, illetve a középső és a keleti országrészben többfelé nedvesek, másutt szárazak. A közlekedőknek viszont egyelőre téliesebb útviszonyokra kell számítani a Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alacsonyabb forgalmú mellékutakon, illetve keleten, Nyírbátor térségében szintén az alsóbb rendű utakon. Kiskőrös környékén deresedés miatt még előfordulhatnak síkosabb mellékúti szakaszok, de ezekben a térségekben több tucat munkagépünk dolgozik a szükséges síkosságmentesítési munkákon” – tájékoztatta a Hír Televíziót Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Tájékozódjanak indulás előtt!

A közutak egyelőre mindenhol járhatóak, de az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság azt tanácsolja, hogy aki vasárnap estig autóba ül, előbb tájékozódjon az időjárásról és felkészülten induljon útnak. „Nagyon fontos, hogy aki ilyenkor útnak indul, az csak a téli időjárásra felkészített gépjárművel tegye ezt meg: téli gumi, hólánc és fagyálló nélkül ne induljunk útnak. Készítsünk a kocsiba takarót és meleg folyadékot, illetve tankoljuk meg a járművet. Mindig tájékozódjunk indulás előtt az útviszonyokról és a meteorológiai riasztásokról. Tanácsos mindenképpen feltöltött telefonnal elindulni, és hogyha elakadnánk, hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot” – hívta föl a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Vasárnapra már az ország túlnyomó részén havazásra lehet számítani. „Főként az ország délnyugati területein előfordulnak olyan helyek, ahol 15 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulása várható. Legnagyobb valószínűséggel egyébként Somogy, Baranya megye egyes részein várható, de például a Dél-Alföldön is lesznek olyan helyek, ahol 10 centimétert meghaladó hóréteg alakul ki. Úgy tűnik, hogy ebből a havazásból az ország északkeleti részei kevésbé lesznek érintettek, mondhatjuk azt is, hogy egy része az országnak kimarad ebből a téli helyzetből, hiszen lesznek olyan helyek, ahol összefüggő hóréteg nem alakul ki” – közölte Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Hétfőre a havazás megszűnik, a hét elején már csak hózáporok lesznek. Viszont a szél megerősödik az Alpokalján, és az ország keleti felében is viharos széllökések lesznek. Ezért a hóval borított területeken hóátfúvásokra kell számítani. A fagy tartós marad, szilveszterkor –15 fok is lehet.

Nyugat-Európa is fehérbe borult

Havazás és a jeges utak nehezítik a közlekedést Nyugat-Európában is. Belgiumban a hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot, az ország keleti felében már 20 centiméter hó esett. Nagy-Britannia középső részén akadozott az energiaellátás a havazás és a vezetékekre fagyott jég miatt, összesen 36 ezer lakás maradt áram nélkül. Több autós az utakon rekedt éjszakára, a leedsi repülőteret pedig ideiglenesen lezárták. Hasonló a helyzet Németország délnyugati részén, valamint Franciaországban egyes területein is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!