2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Erdélyből több busszal csatlakoznak a Békemenethez

2013. október 23., szerda 13:27, frissítve: szerda 17:06

Idén is lesznek partiumi résztvevői a budapesti Békemenetnek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt három autóbuszt indított a partiumi megyékből a fővárosi felvonulásra.

A Békemenet nagyváradi résztvevői a Partiumi Keresztény Egyetem épülete előtt gyülekeztek. A budapesti utazás költsége körülbelül 3000 forintnak megfelelő lej volt. „Ennyivel tartozunk magunknak, s tartozunk az anyanemzetünknek, akik azért mégis felkaroltak, s nem hagynak bennünket elveszni, és ez az a hely, ahol igazából érezzük azt, hogy összetartozunk, mindegy, hogy a történelmi Magyarország melyik részéről érkeznek a résztvevők a Békemenetre, de mind magyarok vagyunk, s összetartozunk” – mondta az egyik résztvevő.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői szerint a Békemeneten is a magyarság összetartozását jelképezi a határon túliak részvétele. „Úgy érezzük, hogy szakítanunk kell azzal, hogy magyarországi ügyek és erdélyi ügyek. Összenemzeti ügyek vannak, s ezt mindannyian képviseljük” – mondta Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke.


Bihar és Szatmár megyéből közel 150-en indultak el a budapesti Békemenetre. Ők szabadságot vettek ki, hiszen október 23-a Romániában nem ünnepnap.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!