2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Szíria szétszórja vegyifegyver-arzenálját?

2013. szeptember 13., péntek 08:07, frissítve: péntek 13:01

Sajtóhírek szerint szétszórja az országban vegyifegyver-készleteit a szír vezetés, hogy nehezebb legyen végrehajtani egy esetleges légicsapást. Szíria csütörtökön csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez.

A szír kormány áll az augusztusi gáztámadás mögött – az ENSZ szakértőinek hétfőn benyújtandó jelentése szerint. Bassár el-Aszad elnök és a vele szövetséges Vlagyimir Putyin orosz államfő eddig következetesen cáfolta. Moszkva bízik a szíriai válság békés rendezésében, az Egyesült Államok viszont továbbra is készen áll a katonai beavatkozásra. Egy szír elit katonai egység közben az ország különböző pontjaira szállítja a kormányerők vegyifegyver-készleteit, hogy így nehezítse meg az amerikaiak dolgát az esetleges célzott légicsapásoknál.

„Ezzel le kell zárulnia az úgynevezett vegyi fegyverek fejezetének, és, jogi értelemben, Szíria az egyezmény teljes jogú tagjává vált.” – Így jelentette be Szíria ENSZ-nagykövete, hogy hazája csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez. Az ENSZ főtitkára üdvözölte a fejleményt, Oroszország pedig már a bejelentés előtt is bizakodó volt: szerintük a szíriai rendezés kulcsa a vegyifegyverek beszolgáltatása, ezután akár a béketárgyalások is elkezdődhetnek.

„Úgy véljük, hogy a helyzet jelenlegi fejlődése újabb esélyt ad nekünk a második genfi békekonferencia megszervezésére, hogy elkerüljük a katonai összecsapást” – fogalmazott Szergej Larov orosz külügyminiszter.

Az első genfi konferenciát tavaly júniusban rendezték, ekkor a nagyhatalmak béketervet dolgoztak ki a szíriai válság megoldására, a harcok azonban szinte rögtön a megegyezés után folytatódtak. A msodik találkozón a szír kormány és az ellenzék képviselői mellett az orosz és az amerikai vezetés venne részt. A Moszkvát és Washingtont képviselő Szergej Lavrov és John Kerry csütörtökön a svájci nagyvárosban egyeztetett a szír helyzetről, a tárgyalások várhatóan a hétvégén is folytatódnak. Az Egyesült Államok továbbra is harckészültségben van, arra az esetre, ha a damaszkuszi vezetés nem tartaná a szavát.

„Obama elnök úr egyértelművé tette, hogy ha a diplomácia nem válik be, szükségessé válhat a katonai erő alkalmazására, hogy csökkentsük Aszad lehetőségeit a vegyi fegyverek bevetésére. Nem tűnnek el, de kevésbé akarja majd használni ezeket” – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikaiakat igazolhatja a Wall Street Journal értesülése, amely szerint egy szíriai katonai egység azon dolgozik, hogy szétszórják az országban a kormány vegyifegyver-készleteit. A mérges gázokat 50 különböző helyre szállítanák, ezzel is megnehezítve hogy az Egyesült Államok célzott katonai csapásokat mérhessen az országra. Az ENSZ Szíriában vizsgálódó szakértői hivatalosan hétfőn erősíthetik meg, hogy Bassár el-Aszad kormánya áll az augusztus 21-ei Damaszkusz melletti gáztámadás mögött, amelyben mintegy 1400 ember vesztette életét, köztük számos gyermek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!