2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Élve elégette jordán túszát az Iszlám Állam

, Hír TV

2015. február 3., kedd 18:15, frissítve: szerda 10:44

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet élve elégette a jordániai túszát egy internetes videó szerint. A képeket egy iszlamista oldalra töltötték fel, de a jordán állami tévé azt közölte: úgy tudják, hogy a túszt már egy hónapja kivégezték az iszlamisták. Névtelenül nyilatkozó jordániai kormánytagok szerint bosszúból szerdán kivégzik azt a rabot, akire az iszlamisták a túszukat akarták kicserélni.

Egy hónapja tüntettek jordániai diákok az Iszlám Állam ellen a túszul ejtett pilóta fényképével. A 26 éves férfi a szövetségesek oldalán bombázta az Iszlám Állam hadállásait. December 24-én Szíriában zuhant le az F–16-os vadászgépével. A tüntetők és a jordán kormány is azt remélte, hogy muszlim vallásának köszönhetően megmenekül. „Ez szégyenteljes, ennek semmi köze a valláshoz. Akik ezt tették, azok egy bukott ideológiát képviselnek” – nyilatkozta egy jordániai férfi a külügyminisztériumnál.

A jordán állami tévé szerint a kivégzésről bemutatott felvétel egy hónapja készült, január 3-án. Az iszlamisták azért titkolták el, mert tárgyalni akartak a jordániai kormánnyal egy esetleges fogolycseréről. Az ammani vezetés azonban nem azt az embert akarta elengedni, akit a terroristák kértek. Az amerikai elnök a kivégzés miatt fokozni fogja a támadásokat az Iszlám Állam ellen.

„Ami történt, csak alátámasztja, hogy ez egy barbár, gonosz szervezet. Ez a videó megduplázza azokat az erőfeszítéseket, amiket a globális koalíciónk tesz az Iszlám Állam terrorszervezet megsemmisítése érdekében. Az ő ideológiájuk megbukott, csak halált és pusztítást hoznak, és ennek mi véget vetünk” – mondta Barack Obama amerikai elnök. Külön alakulatot is létrehoznak az Iszlám Állam foglyainak kiszabadítására.

Az Irakban és Szíriában harcoló iszlamisták eddig 2 japán, 2 brit és 2 amerikai túszt végeztek ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!