2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elszabadult a svájci frank, az autóhitelesek aggódhatnak

2015. január 15., csütörtök 15:20, frissítve: hétfő 09:12

Az autóhitelesek és a személyi kölcsönt törlesztő magyar adósok veszíthetik a legtöbbet a svájci frank drágulásával. Piacnyitáskor még 266 forinton kereskedtek az alpesi devizával, a svájci jegybank váratlan döntése azonban 400 forintig lökte a frankot a bankközi devizapiacon. Az árfolyam azóta stabilizálódott, de egy frank még mindig többet ér 300 forintnál. A lakáshiteleseket az árfolyamváltozás nem érinti – az általuk felvett devizakölcsönt a tavaly rögzített 256 forinton váltják át.

„Akinek ez fáj igazából, azok egyrészt elsősorban az autóhitelesek és a személyi kölcsönnel rendelkezők, ugyanis ezek a nem jelzálog-fedezetű hitelek árfolyamát nem rögzítették és a forintosítás nem érinti őket. Ilyenből 377 ezer darab van Magyarországon, a teljes összegük pedig 540 milliárd forint volt még mielőtt ugye ez az óriási árfolyamváltozás bekövetkezett volna, úgyhogy biztos, hogy lesznek olyan hitelesek, akik számára ez fájdalmas lehet, de azt a fajta nagy jelzáloghiteles-tömeget nem érinti, akik a forintosításban részt vesznek” – mondta Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

Az elemzőket világszerte váratlanul érte, hogy a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, amely az elmúlt években az euróhoz igazodott. Az alpesi ország nemzeti bankja 2011 óta frankeladással és euróvásárlással előzte meg, hogy az árfolyam átlépje a kívánt szintet. A jegybanki piaci beavatkozás az exportáló svájci cégeket és a turisztikai vállalkozásokat is védte a túlságosan erős frank okozta veszteségektől. Az árfolyamküszöb hirtelen eltörlését azzal magyarázta a svájci jegybank, hogy a gazdaság az elmúlt három évben alkalmazkodott az erős frankhoz. Az alpesi ország nemzeti bankjának elnöke kora délutáni sajtótájékoztatóján kiemelte: figyelik a devizapiacot, és lépnek, ha kell.

„Kiállt a döntésük mellett, és azt mondta, hogy alapvetően volt jó pár éve a svájci gazdaságnak arra, hogy alkalmazkodjon az erős svájci frankhoz, és ez meglátásuk szerint be is következett a döntést ilyen váratlanul kellett meglátása szerint véghezvinni, ahogy ezt tették, ugye délelőtt és nem voltak meglepődve azokon a reakciókon, amiket a pénz és tőkepiacokon láttak, és alapvetően optimista a svájci gazdaság jövőjét illetően, hiszen az alacsony kőolajárak, illetve a világgazdasági fellendülés a svájci gazdaságnak is segíthet. És kiemelte ezen kívül még, hogy annak ellenére, hogy eltörölték ezt az árfolyam küszöböt, annak ellenére résen lesznek. És különféle intervenciókkal, ha szükséges, akkor a svájci frank kurzusát a megfelelő irányba, gondolom a gyengülés irányába próbálják majd elmozdítani” – ismertette a részleteket Tóth Gergely, a Buda-cash Brókerház Zrt. vezető elemzője.

A rég nem látott forintesés ellenére sem zárt be a valutaváltók többsége – a fővárosi üzletekben ugyanakkor elszállt a svájci frank árfolyama. A Váci utcában délben több helyen is már 450 forintért kínálták a frankot, a vételi árfolyam viszont alig változott: ugyanezeken a helyeken 263 forintot fizettek az alpesi valutáért. A pénzváltóknál alig volt forgalom, az üzletek többségében csak az eladók ültek.

A svájci jegybanknak túl sokba került az árfolyamküszöb tartása – mondta a Tages Anzeiger című lap gazdasági újságírója a Hír TV-nek. Szerinte a frank erősödése fájni fog az ottani exportőröknek, a tőzsdéken jegyzett, világszerte ismert svájci cégek árfolyamai jelentős mínuszban vannak.

„Biztosan rossz hatása lesz a döntésnek a svájci gazdaságra és az exportra, a dollárral szemben éppen enyhült a feszültség a frank szempontjából, hiszen a dollár felértékelődött. Feltételezem, hogy ezt a pillanatot használta ki a központi bank az árfolyamküszöbből való kiszállásra. Talán attól félt, tekintettel az eurózónában uralkodó helyzetre, hogy különben nem tudná ezt megtenni egyhamar – hangsúlyozta az újságíró. – Úgy vélem, hogy a jegybanknak már problémát jelentett az árfolyamküszöb, és már nem volt látható, hogyan szabadulhat ki ebből az eurózóna problémái, az euró fokozódó gyengeségei miatt. Szerintem már nem hitt abban, hogy tartani tudja ezt a küszöböt. Őszintén szólva számomra úgy tűnik, hogy egy kétségbeesett lépésről van szó.”

Nem veszélyezteti a devizahitelesek ügyét a frank hirtelen erősödése az igazságügyi miniszter szerint. Trócsányi László a Hír TV kérdésére azt mondta, mivel a kormány a Magyar Bankszövetséggel már korábban megállapodott, az elszámolást rögzített árfolyamon végzik, és márciusban folyósítani fognak a hitelkárosultaknak.

„A devizahitelesek ügyét ez nem érinti, fontosnak tartom ennek a rögzítését, figyelemmel arra, hogy a bankszövetséggel való megállapodásunk megtörtént az árfolyamot illetően. Az elszámolások márciusban és áprilisban az állampolgárokhoz, fogyasztókhoz meg fognak érkezni. Ez a hír nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével” – közölte.

Több mint ötszázmilliárd forinttal nőtt volna a devizahitelesek tartozása, ha a kormány nem rögzíti az árfolyamokat még decemberben – véli a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizamentő programjának megalapozottságát. A közlemény arra nem tér ki, hogy az autó- és személyi kölcsönt felvevő adósok terhei várhatóan növekednek, a minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: az Államadósság Kezelő Központ euróra váltja a devizatartozást, így a frank erősödése nem befolyásolja számottevően az államadósságot.

Az ellenzéki pártok is reagáltak a forint hirtelen gyengülésére. A Gyurcsány-párt közleményben szólította fel a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítására. A DK úgy látja: devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet. A Párbeszéd Magyarországért szintén a devizahitelesek törlesztőrészletei miatt aggódik – a párt szerint azzal 400 ezer háztartás fizeti meg a forint gyengülés árát. Véleményük szerint azzal, hogy a forint elérte a frankkal szembeni 400-as jegyzést, a hazai deviza stabilitása csak látszólagos.

A szocialisták is a kormányt hibáztatják. Tóbiás József pártelnök szerint, a kormánynak a jegybankkal együtt inkább a stabilitásért és a biztonságért kellene tennie, a házvásárlások, zongoravásárlások és az oktatási-képzési programok helyett.

A nap korábbi fejleményeiről, az árfolyam változásáról és szakértői véleményekről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!