2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Előrelépés: végre hajlandók egy asztalhoz ülni

2014. január 25., szombat 12:39, frissítve: vasárnap 09:31

Elkezdődött az első közvetlen tárgyalás a szíriai felkelők és a kormány között Genfben. Az ENSZ közvetítője szerint az is előrelépés, hogy a két delegáció hajlandó asztalhoz ülni. A szíriai polgárháború három éve tart, de békeszerződést egyelőre nem akarnak kötni, csak az ENSZ humanitárius szállítmányait próbálják eljuttatni az országba.

A három éve tartó polgárháborúnak már 130 ezer halottja van. A folyamatos harcok mellett a felkelők és a kormánypárt Genfben tárgyalnak a békéről. Az első napon arra se voltak hajlandók, hogy egy asztalhoz üljenek. Az ENSZ közvetítője rohangált a delegációk szobái között.

– Megállapodtunk, hogy szombattól egy szobában fogunk ülni és úgy tárgyalunk – foglalta össze az első nap lényegét az ENSZ küldötte, aztán hozzátette: tudta, hogy nem lesz egy könnyű tárgyalás.

Békeszerződést nem is akarnak kötni. Az ENSZ annyit akar, hogy a felkelők és a kormány hadserege is beengedjék a segélyszállítmányokat és egy-két napos tűzszünetekkel segítsék a humanitárius aktivisták munkáját. Ehhez képest a két oldal jelenleg egymást se ismeri el.

– Túl korai arról beszélni, hogy miről állapodhatunk meg. Minden kérdést meg akarunk tárgyalni, és persze lehet, hogy lesznek fenntartásaink egy-két ügyben. De ezekről később lesz szó. Először formális kérdésekről kellene megállapodnunk – mondta a szír ENSZ-követ.

A harcok miatt a szíriai több mint harmada, kilencmillió ember hagyta el az otthonát. Majdnem két és fél millióan külföldre menekültek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!