2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 22:40

Elmebajjal küzdött a dijoni gázoló

2014. december 22., hétfő 19:19, frissítve: szerda 07:34

Elővigyázatosságra szólította fel a biztonsági erőket a francia elnök a két hétvégi terrorgyanús támadás után. Vasárnap egy férfi többször is a járókelők közé hajtott autójával Dijonban. Az ámokfutó ugyanúgy Allahot éltette, mint az a férfi, aki szombaton késsel rontott be egy közép-franciaországi rendőrőrsre, ahol az egyenruhások lelőtték.

Motoros rendőr posztol az egyik dijoni kórház előtt. Az intézményben ápolják azt a közel tucatnyi embert, akik akkor sérültek meg, amikor egy autós öt alkalommal hajtott a járókelők közé a francia nagyváros különböző pontjain. Az ámokfutó muszlim, Allah akbar!, azaz Allah a legnagyobb! kiáltással gázolt a tömegbe, hogy bosszút álljon az ártatlanul meggyilkolt palesztin és csecsen gyermekekért. A 40 éves férfit elfogták.

„Az még egyelőre nem tisztázott, mi motiválta a tettét. Ezért csak óvatosan és felelősséggel lehet megjegyzéseket tenni. Mindenkit felhívok arra, hogy ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket, hiszen alig kezdődött el a nyomozás” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Bár a nyomozás az elején tart, a dijoni ügyész máris kizárta, hogy terrorcselekmény történt. Szerinte a marokkói–algériai származású férfit nem a vallási fanatizmus vezette, az Allah akbar! kiáltásával csak bátorságot gyűjtött. Az elkövető több mint tíz éve küzd elmebajjal, pszichiátrián is kezelték már.

Hétvégén egy másik támadás is történt Franciaországban, amelyet szinte biztosan az iszlamizmus váltott ki. Közép-Franciaország egyik városban szintén Allah akbar! felkiáltással szurkált meg rendőröket egy férfi. A Burundiból származó támadót az egyenruhások agyonlőtték. A húsz év körüli férfi néhány nappal korábban az Iszlám Állam nevű szélsőséges muszlim szervezet zászlaját rakta ki Facebook-oldalára. Testvérét már korábban megfigyelték a hatóságok szélsőséges nézetei miatt.

„A franciák összetartanak és eltökéltek, hogy együtt lépjenek fel az országért azok ellen, akik gyűlöletről prédikálnak. Franciaországban mindenki tudja, hogy a fenyegetés valós. Ezért meg kell előzni és el kell hárítani. A rendőrség és a titkosszolgálatok ezt teszik mindennap” – nyilatkozta Cazeneuve.

Franciaországban mintegy öt-hatmillió muszlim vallású ember él. Az elmúlt években az iszlamisták több alkalommal öltek meg francia civileket vagy katonákat. A támadók egyedül követték el tettüket, nem pedig szervezett csoport tagjaként.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!