2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Ellenzi a rezsicsökkentést az OECD

2014. január 27., hétfő 19:30, frissítve: kedd 08:52

Visszautasítja a nemzetgazdasági minisztérium a különadó kivezetésére és a rezsicsökkentés megszüntetésére vonatkozó OECD ajánlásokat. A gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet tanulmánya szerint beindult az ország gazdasági növekedése, ám ennek mértéke egyelőre alacsony. A foglalkoztatottak száma lassan, de növekszik, az alulképzettek viszont nehezen találnak munkát.

Bírálat és elismerés is van az OECD idei elemzésében. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jó iránynak tartja, hogy lassan, de biztosan nő a foglalkoztatottak száma, az alacsony képzettségűek viszont csak nehezen találnak munkát. A szervezet a minimálbér befagyasztását ajánlja.

„Látszik, hogy a foglalkoztatási ráta emelkedik ugyan, de még így is az OECD átlag alatt marad, ugyanakkor a javulás részben a közmunkaprogramnak köszönhető, bár ez abban a tekintetben nem igazán volt sikeres, hogy nem sikerült újra foglalkoztatni a munkanélkülieket a szokásos munkaerő-piaci térbe” – mondta Stephane Sorbe, az OECD Magyarországgal és Belgiummal foglalkozó közgazdásza.

A csoport legfrissebb 2014-re vonatkozó előrejelzésében változatlanul hagyta a tavaly novemberi becslését, amely szerint idén 2 százalékkal, 2015-ben pedig 1,7 százalékkal nő a GDP. A szervezet szerint azonban ez is kevés az uniós átlaghoz képest. Az OECD ajánlásaiban a különadók fokozatos kivezetését javasolja a kormánynak, amely az egykulcsos adórendszer javára válhatna. „Az volt ennek a kormánynak a célja, amikor hivatalba került, hogy egyszerű, egykulcsos adórendszert vezessen be és a speciális különleges adók ezt az egyszerűnek szánt rendszert zavarják. Ugyanakkor a pénzügyi konszolidáció működött” – mondta Robert Ford, az OECD országtanulmányi igazgatóhelyettese.

A 10 százalékos rezsicsökkentést is ellenzi az OECD. „A rezsicsökkentés és az, hogy további ilyen lépések várhatók az negatív hatással lehet a versenyképességre nemzetközi téren is” – vélekedett Álvaro Pina, az OECD Magyarországgal és Belgiummal foglalkozó gazdaságpolitikai osztályvezetője.


A Nemzetgazdasági tárca államtitkára visszautasította az ajánlásokat. Cséfalvay Zoltán szerint nem merülhet fel a különadók megszüntetése, az olcsó energiaárak pedig az ország versenyképességét növelik. „Én nem gondolnám, hogy annak a versenyképességre negatív hatása lenne. Tehát az ehhez kapcsolódó közmű-szabályozási törvény szabályozása még készül, meg kell várni ennek is a pontos részleteit. Az energiakérdésnél rendkívül fontos az ország versenyképessége szempontjából annak biztosítása, hogy az ország stabilan, hosszú távon olcsó energiához tudjon hozzájutni” – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Cséfalvay Zoltán azt mondta: a kormány céljai között szerepel a nonprofit alapú közmű-szolgáltatási szektor létrehozása, a nyereséget a szolgáltatás javítására használhatnák fel a cégek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!