2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Ellentétesen nyilatkoznak a szakadár vezetők

2014. július 24., csütörtök 11:30, frissítve: péntek 08:46

Egyre több fegyver érkezik Oroszországból Kelet-Ukrajnába – írja a Reuters egy NATO-tisztviselőre hivatkozva. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt mondta: a szállítmányok a maláj repülő múlt csütörtöki lelövése után is folytatódtak. Közben egy oroszbarát szakadár vezető elismerte, hogy rendelkeznek olyan rakétarendszerrel, amellyel lelőtték a gépet.

Csendes menettel emlékeztek Amszterdamban az Ukrajnában lelőtt maláj repülőgép holland utasaira. Az MH17-es járaton 298-an utaztak, közülük 193-an a nyugat-európai ország állampolgárai voltak. „A legfontosabb, és remélem, ez eljut a világ híradóiba, és világossá válik az üzenet, hogy ez olyasmi, aminek soha többé nem szabad megtörténnie” – nyilatkozta egy amszterdami lakos. A holttestek hazaszállítása szerdán kezdődött, az első géppel 40 koporsó érkezett meg az eindhoveni repülőtérre.

A szakértők jelenleg is vizsgálják az utasszállító két fekete dobozát, amelyet kedden adtak át maláj szakértőknek a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták. A gép lelövésével vádolt felkelők egyik vezetője tagadja, hogy a lázadók rendelkeznének orosz gyártmányú Buk rakétarendszerrel – a nyugati hírszerzők szerint ilyen fegyver okozta az MH17-es tragédiáját. Egy másik szakadár vezető viszont ennek az ellenkezőjét állította egy a Reutersnek adott telefoninterjúban.

„Tudtam, hogy egy Buk érkezett Luhanszkból. Tudok erről a rakétarendszerről, hallottam róla. Akkor értesültem róla, amikor ez a tragédia történt. De Ukrajna is tudta, hogy a felkelők Oroszországnak köszönhetően rendelkeznek ilyen fegyverrel, mégsem tettek semmit, hanem kiprovokálták, hogy civilek ellen használják” – nyilatkozta Alekszander Hodakovszkij, a keleti hadosztály parancsnoka.

Szerdán két ukrán katonai repülőgépet is lelőttek nem messze a maláj gép tragédiájának helyszínétől, Kijev szerint a rakétákat Oroszország területéről lőtték ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!