2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Nem az a kérdés, nyer-e a radikális baloldal

2015. január 25., vasárnap 07:19, frissítve: vasárnap 19:17

Megkezdődött az előre hozott parlamenti választás Görögországban. A voksolást a felmérések szerint várhatóan a radikális baloldali párt, a Sziriza nyeri, amely újratárgyalná a nemzetközi mentőhitelek feltételeit. Elemzők attól is tartanak, hogy a radikális baloldal kormányra kerülése újabb euroválságot okozhat.

Antonisz Szamaraszban bíznak most Görögország hitelezői. A dél-európai ország eddigi kormányfője garancia lenne arra, hogy Athén az euroövezet tagja marad és törleszti tartozásait. A jobbközép politikus szerint a görög gazdaság hat év recesszió és megszorítások után megkezdte a kilábalást, ezért tartani kell a külföldi hitelezők által megszabott irányt. „Ez a választás sorsdöntő, a gyermekeink jövője múlik rajta. Ma arról döntünk, hogy milyen irányban haladjunk tovább, hogy a biztonság és a magabiztosság, vagy a kalandozás útjára lépünk-e” – közölte a kormányfő.

Bár a görögök többsége nem akarja elhagyni az euroövezetet, a 240 milliárd eurós EU–IMF-mentőhitelért cserébe véghezvitt megszorítópolitikából is elegük van. A gazdaság a válság óta negyedével zsugorodott és a munkanélküliség is rekord magas. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint az átlag görögök nem érzik a gazdasági fellendülést, amiről a kormány beszél. „Tulajdonképpen a kormányon kívül senki nem hiszi. Ez jelenleg azt jelenti, hogy nem folytatódik a görög gazdaság szabadesése. Tehát már tavaly az akkori pénzügyminiszter kijelentette, hogy padlót fogtunk, de ez csak annyit jelent, hogy Görögország a gödör mélyén van. A növekedésnek, a javulásnak legfeljebb annyi jele lehet, hogy nem csökken tovább a GDP, de a növekedés az lényegében kimutathatatlan” – mondta Fokasz Nikosz, az ELTE tanára.

A radikális baloldali Sziriza a megszorítások ellenzésével lett a választási győzelemre legesélyesebbnek tartott párt. Vezérük, Alekszisz Ciprasz azt ígéri, miniszterelnökként újratárgyalná az nemzetközi hitelszerződéseket, és a görög adósság egy részének elengedését is kiharcolná. „Nagyon optimista vagyok. Ez egy új kezdet lehet Európa számára, amely a demokrácia és a társadalmi egység megőrzéséről szól. A Sziriza győzelme egyben az európai emberek győzelme is lesz” – véli a Sziriza elnöke.

Elemzők szerint a kérdés nem az, hogy nyer-e a Sziriza, hanem, hogy képes lesz-e egyedül kormányt alakítani. A pártnak ehhez 40 százalék körüli támogatottságot kellene elérnie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!