2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elkezdhet vizsgálódni az ENSZ Szíriában

2013. augusztus 26., hétfő 07:30, frissítve: hétfő 14:14

Az ENSZ szakértői már ma megkezdhetik a szíriai vegyifegyver-használat kivizsgálását. A britek és a franciák keményebb fellépést követelnek a szíriai rezsim ellen, a szíriai államfő, Bassár el-Aszad ugyanakkor arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Vietnam óta minden katonai akciója kudarcot vallott.

A szíriai hatóságok vasárnap egyeztek bele, hogy az ENSZ megfigyelői felkeressék Damaszkusz külvárosát, ahol múlt héten állítólag vegyi fegyvert vetettek be a lakosság ellen, a támadásban több mint 1300-an meghaltak. „A misszió már ma felkeresi a helyszínt, vagyis ez csak órák kérdése. Nem engedhetünk további halogatást. Mindannyian elszörnyedtünk attól, amit a képernyőkön és az interneten láttunk. Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen eset” – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Bassár el-Aszad szír elnök egy orosz lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy a kormány vetett be mérges gázt az akcióban. A damaszkuszi kormány a lázadókat vádolja azzal, hogy ideggázt használtak, erre szerintük bizonyíték az is, hogy a hadsereg több tagját is mérgezéses tünetekkel ápolják. „A Dzsobár városrészben voltunk, és megpróbáltunk bejutni a felkelők búvóhelyére. Egy robbanást halottam, majd egy kisebbet, és utána valami furcsa szagot éreztem, amit alig tudtam elviselni. Egyre homályosabban láttam, és alig kaptam levegőt, majd fájni kezdett a fejem. Így jártak a bajtársaim is” – mondta egy szíriai katona.


Az Egyesült Államok és szövetségesei azt állítják, hogy a kormányerők már eltüntették a bizonyítékokat, az utóbbi öt napban ugyanis gyakran bombázták a városrészt, és ezzel megsemmisíthették a nyomokat. Egy brit lap szerint David Cameron brit miniszterelnök Barack Obama amerikai elnököt reagálásra sürgette. „A 21. században nem engedhetjük meg, hogy vegyi fegyvereket vessenek be, és ez büntetlen maradjon, hogy az embereket így öljék meg, és ennek ne legyenek következményei. Azt hiszem, nagyon fontos, hogy határozott választ adjunk a diktátoroknak, függetlenül attól, hogy Aszadról, vagy bárki másról legyen szó” – jelentette ki a brit külügyminiszter.

A lehetséges katonai fellépésről az amerikai és a brit hadsereg két magas rangú tisztje ma egyeztet Jordániában. Az amerikai hadsereg hadihajóit átcsoportosították a Földközi-tengeren. A szíriai elnök ugyanakkor arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy Vietnam óta minden katonai beavatkozásuk kudarcot vallott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!