2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Elkapkodták a Charlie Hebdo szerdai számát

2015. január 14., szerda 18:20, frissítve: csütörtök 07:56

Elkapkodták a franciák a Charlie Hebdo új lapszámát az újságos-standokról – a szatirikus lapot most adták ki először a múlt heti terrortámadás óta. Az újság címlapján ezúttal is egy Mohamed-karikatúra van. Közben terrorizmus dicsőítéséért letartóztatták azt a francia komikust, aki a múlt vasárnapi párizsi menet után a kóser boltban történt 4 halálos áldozattal járó túszejtéssel viccelődött.

Párizsi nők pózolnak mosolyogva a Mohamed-prófétát ábrázoló címlappal kezükben. A francia fővárosban hatalmas sorok kígyóztak szerdán az újságárusok előtt: mindenki a szatirikus lap, a Charlie Hebdo legújabb számát akarta megvenni. Többségük feltehetően így kívánta kifejezni szolidaritását azokkal az újságírókkal, akiket múlt héten gyilkoltak meg a jemeni Al-Kaida terroristái.

„Szerintem ez egy demonstráció. Soha nem láttam ennyi embert az újságosbódém előtt” – mondja egy árus. A Charlie Hebdo eddig átlagban 30 ezer példányban kelt el, most viszont hárommilliót nyomtattak belőle, összesen 16 nyelven. Sőt, a hatalmas érdeklődés láttán a kiadó ötmillióra emelte példányszámot.

A BBC szerint a mostani lapszám nagy része szexuális szatíra: meztelen muzulmán nő és durva Mohamed-karikatúrák épp úgy találhatók benne, mint a pápával kapcsolatos, szexuális tartalmú rajz. A lap szerint a sajtószabadság jegyében továbbra is joguk van az istenkáromláshoz.

A francia hatóságok mindenesetre fokozzák a szigort: egy Facebook üzenete miatt például letartóztatták az ismert humoristát, Dieudonné M'bala M'balát. Az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt férfi ugyanis azt írta: Charlie Coulibalynak érzi magát. Ezzel Amédy Coulibalyra utalt, aki múlt héten megölte négy túszát egy párizsi kóser boltban.

A francia elnök eközben a De Gaulle repülőgép hordozó anyahajón arról beszélt, hogy fokozni kell a terrorellenes intézkedéseket. Francoise Hollande szerint az anyahajó készen áll arra, hogy bekapcsolódjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni küzdelembe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!