2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Elítélték Biszku Bélát

,

2014. május 13., kedd 19:43, frissítve: szerda 07:49

Első fokon bűnös Biszku Béla az 1956-os megtorlások és a kommunisták által elkövetett bűnök tagadásának vádjában. A Fővárosi Törvényszék öt és fél év börtönre ítélte az egykori keményvonalas politikust. A volt belügyminiszter egyelőre nem kerül rács mögé, előzetes letartóztatását nem rendelték el, a másodfokú döntést szabadlábon várja. A börtönt pedig három hónap elteltével elhagyhatja feltételesen, ha a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyja az elsőfokú ítéletet.

Biszku Béla az eljárás alatt végig tagadta a bűnösségét, de eddig érdemben nem reagált a vádakra a Fővárosi Törvényszéken. A 92 éves volt kommunista belügyminiszter a perbeszédek előtt nyújtotta be rövid írásos vallomását. „A karhatalom létrehozására vonatkozó döntés meghozatalában nem vettem részt. 1956 november és december hónapokban a karhatalom részére semmiféle utasítást parancsot nem adtam és nem is adhattam mivel ilyen hatáskörrel nem rendelkeztem. Nem vettem részt békés tüntetések lőfegyver használatával történő feloszlatásával hozott döntés meghozatalában” – olvasott fel Biszku Béla vallomásából Tóth Szabolcs, a Fővárosi Törvényszék bírója.

A vádirat szerint azonban a szűkebb pártvezetés más tagjaival együtt Biszku Béla adott utasítást a 1956 decemberi budapesti, Nyugati téri és salgótarjáni sortüzekre, amelyekben összesen 49-en vesztették életüket. Az ügyész perbeszédében fegyházban letöltendő tényleges életfogytiglant kért a vádlottra. „A Biszku Béla vádlott által elkövetett bűncselekmények közül többszörösen minősülő élet és testi épség elleni bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntett, melyeket fegyvertelen nők és gyermek sérelmére követtek el olyan kiemelkedően tárgyi súlyú bűncselekmény, hogy határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabására az ügyészség szerint nincs mód” – mondta Végh Tamás ügyész.


Biszku Béla védője szerint kormányzati nyomásra akarják elítélni Biszku Bélát. „A kétharmados kormánypárti többség a jogalkotás terén mindent elkövetett Biszku Béla üldözése terén, ha kell, az emberi jogokon is átgázolva” – nyilatkozta Magyar Gábor.

Az elsőfokú ítélet szerint Biszku Béla felelős az 1956-os sortüzekért. „Biszku Béla vádlott bűnös, felbujtóként, háborús több ember sérelmére elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntettben, két rendbeli bűnpártolás bűntettében megvalósított háborús bűntettben, lőszerrel visszaélés bűntettében, a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében, ezért a bíróság ezért őt halmazati büntetésül öt év és hat hónapi börtön büntetésre és tíz évi közügyektől eltiltásra ítéli” – Tóth Szabolcs.

A bíró indoklásában visszautasította, hogy a jelenlegi kormány bármilyen módon befolyásolta volna az ítélet meghozatalában. Tóth Szabolcs hangsúlyozta, a háborús bűntettek óta több mint fél évszázad telt el, ezért a büntetéssel elsősorban az általános visszatartás igényének kell megfelelni. „Azt az elvet szükséges nyilvánvalóvá és egyértelművé tenni belföldön és külföldön egyaránt, hogy a nemzetközi jog szerint a hadi és a humanitárius szabály durva megsértésével megvalósított súlyos bűntettek elkövetőinek a büntetőjogi felelőssége, bármilyen hosszú idő teljen is el, a felelősségre vonása nem enyészhet el, nem évülhet el és maga a büntetés sem” – fogalmazott a bíró.

A Biszku Bélát korábban feljelentő jobbikos képviselő, Szilágyi György történelminek nevezte a fővárosi törvényszék ítéletét. „Kérdés most, hogy az az MSZP, amelyik jelenleg is bent ül a parlamentben és amelyik szellemi örököse az MSZMP-nek, vajon ez az MSZP hogyan reagál erre a helyzetre, amikor végre Magyarországon kimondták azt, hogy ők gyilkosok voltak és a magyar nép ellen vétkeztek és tettek, ettől függetlenül én a vádpontok alapján a büntetés mértékét azt enyhének tartom” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, Biszku Béla és védője felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!