2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Elhunyt Nelson Mandela

2013. december 6., péntek 09:10, frissítve: szombat 09:06

Elhunyt Nelson Mandela, a Dél-Afrika Köztársaság első fekete bőrű elnöke. A politikus a faji megkülönböztetés elleni harc jelképe volt.

Kilencvenöt éves korában elhunyt Nelson Mandela. A Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének halálhírét utódja, Jacob Zuma jelentette be – országszerte félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. Mandela csaknem 27 évet töltött börtönben az apartheidrezsim elleni tevékenységéért. A politikus hosszú élete során a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált. A munkásságáért Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus az elmúlt években sokat betegeskedett, többször is kezelték kórházban. Johannesburgi otthonában, családja körében halt meg.

Nelson Mandela 1918-ban született egy apró dél-afrikai faluban. Angol nevét egyik tanárától kapta, az országban azonban gyakran törzsi nevén, Madibaként emlegették. 1941-ben Johannesburgba menekült, miután házasságra akarta kényszeríteni törzse vezetője. Két évvel később joghallgató lett – az egyetemen ismerkedett meg a különféle politikai irányzatokkal. A lakóhelyén és Johannesburgban is tapasztalt rasszizmus miatt döntött úgy, hogy belép a feketék jogaiért küzdő Afrikai Nemzeti Kongresszus Pártba. A politikai tömörülést 1960-ban törvényen kívülinek nyilvánította a dél-afrikai apartheidkormányzat – ugyanebben az évben 69 feketét lőttek le a rendőrök. A sharpeville-i mészárlás néven ismert tragédia után Mandela felhagyott a békés ellenállással és katonai szabotázsakciókat szervezett.

Afrikai adománygyűjtő körútja után, 1962-ben letartóztatták és azzal vádolták meg, hogy erőszakkal akarja eltávolítani a kormányt. Öt év börtönt kapott, de 1964-ben újra bíróság elé állították, ekkor már életfogytiglanra ítélték. A feketéket elnyomó rendszer végül 1990-ben szűnt meg, ekkor Mandela is kiszabadulhatott. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott, a következő évben pedig ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke. 1999-ben lemondott, ezt követően főként jótékonysági szervezetének szentelte idejét. Kulcsszerepet játszott abban a kérdésben is, hogy hazájának ítélték a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – a záróünnepségen is megjelent, igaz, már betegen.

A pápa is imádkozott Mandéláért

Világszerte vezető politikusok és művészek emlékeztek Nelson Mandelára. Az első fekete bőrű dél-afrikai elnök lelki üdvéért imádkozott Ferenc pápa is. A magyar államfő táviratban fejezte ki együttérzését a családnak, azt írta, Nelson Mandela a halála után is a szabadság jelképe marad. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában azt emelte ki: a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus demokráciáért folytatott küzdelme a magyarok számára is ösztönzést jelentett a diktatúra éveiben.

Mandela kivívta a világ elismerését

A dél-afrikai elnök halálhírét csütörtök késő este az ország elnöke jelentette be: „ Nemzetünk elveszítette legnagyobb fiát. Nemzetünk elveszítette apját. Habár tudtuk, hogy ez a nap egyszer bekövetkezik, semmi se csökkentheti a súlyos és maradandó veszteség érzését. A szabadságért folytatott fáradhatatlan harcával kivívta a világ elismerését. Alázatosságával, könyörületességével és emberségével kivívta a szeretetünket” – fogalmazott Jacob Zuma.

Washingtonban a Fehér Ház lobogóját is félárbocra eresztették Mandela tiszteletére. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke, Barack Obama szerint Nelson Mandela élete példaként fog szolgálni mindenkinek, akinek fontos a demokrácia és a szabadság. „Tárgyalásán, 1964-ben Nelson Mandela a vádlottak padján azt mondta: »Harcoltam a fehér dominancia ellen, és küzdöttem a fekete dominancia ellen. Olyan eszme vezérelt egy demokratikus, szabad társadalomról, amelyben minden ember egyetértésben és egyenlő esélyekkel él együtt. Ezért az eszméért élek és ezt akarom elérni. Ha pedig szükséges, ezért az eszméért meghalni is kész vagyok.« Nelson Mandela ezért az eszméért élt, és valóra váltotta. Többet ért el, mint amit bárki megtehetett” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Az igazság bajnoka volt

Az ENSZ-főtitkár New Yorkban a világszervezet előtt emlékezett meg az elhunyt politikusról, akinek nagy szerepe volt a fajüldöző rendszer lebontásában. „Nelson Mandela az igazság bajnoka volt. A világon sokakra óriási hatással volt önzetlen küzdelme az emberi méltóságért, az egyenlőségért és a szabadságért” – mondta Ban Ki Mun.

Londonban csütörtök este volt a bemutatója a Mandela – Hosszú út a szabadságig című filmnek. A volt dél-afrikai elnök életrajzi könyve alapján készült alkotást félbe akarták szakítani, de Mandela lányainak kérésére folytatták. A premier résztvevőivel csak a vetítés után közölték a halálhírt. „Végtelenül szomorú és tragikus hír. Nelson Mandela kivételes és ösztönző ember volt. Érte és családjáért imádkozom” – üzente Vilmos herceg, brit trónörökös.

„A halál elkerülhetetlen. Amikor egy ember teljesítette, amit az övéi és az országa iránti feladatának tekint, békében nyugodhat” – idézte Mandela szavait alapítványa Twitter-oldalán. Több politikus és közéleti személyiség fejezte ki részvétét az interneten. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso azt írta: Mandela megváltoztatta a történelem menetét a népe, országa, Afrika és a világ számára is.

Nelson Mandelát jövő héten szombaton, állami tiszteletadás mellett temetik el szülőfalujában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!